Ondernemen

Startups en investeerders moeten elkaar vinden op Angel Island

18 augustus 2016 19:18 Aangepast: 30 juli 2017 15:30
Gezocht: business angels voor Nederlandse startups Beeld © Getty Images

Geen spierwit strand, azuurblauwe zee en zwoele zomernachten, maar wel investeerders mét geld. Eiland Pampus verandert eind september in Angel Island: de plek waar startups en business angels elkaar moeten vinden.

"Dit moest gewoon gaan gebeuren", zegt organisator Ton van 't Noordende vandaag in Z Today. "Er is veel aandacht voor de latere fases van ondernemen in Nederland maar nog helemaal niets voor beginnende ondernemers. Dit is hopelijk de eerste aanzet." 

Angels hard nodig

Op Angel Island moet de crème de la crème van investeerders en start-ups samenkomen, vijfhonderd in totaal. Voorafgaand vindt een selectie plaats. Doel is om jonge ondernemingen op een heel informele manier kennis te laten maken met de business angels, die dus geld steken in startups.   

Die business angels blijken hard nodig. Geld ophalen geeft in de eerste fase vaak weinig problemen, zegt Hella Hueck presentator van het RTL Z programma Toekomstmakers. "Ondernemers hebben zelf spaargeld liggen, vragen geld aan familie, doen een crowdfundingsactie. 

'Middelvinger van de bank'

In een tweede fase moet je ene product echt gaan maken of een klant gaan zoeken, legt zij uit. "Van een bank of investeringsmaatschappij krijg je, nog zacht uitgedrukt, de middelvinger. Die business angel zit dus net in die fase daartussen." Die investeren tussen de 25000 en 500.000 euro.

"Wij worden overladen met financieringsverzoeken", bevestigt ook René Reijtenbagh van de Vereniging Business Angels Netwerken Nederland (BAN) de behoefte. "Dat komt omdat er meer aandacht is voor ondernemerschap in Nederland maar ook omdat na de crisis de regels voor banken om geld uit te lenen behoorlijk zijn aangescherpt."

Netwerken

Hoeveel business angels er nou precies zijn in Nederland, is niet bekend, zegt hij. "Investeerders willen graag een beetje onder de radar blijven."

Bij zijn vereniging zijn zo'n 5000 angels aangesloten. In de Verenigde Staten is ongeveer 10 procent van de angels bij een netwerk is aangesloten. Reijtenbagh: "Dat zou voor Nederland betekenen dat er zo'n 50.000 rondlopen."

'Samenwerking spreidt risico'

Naast de traditionele rijke ondernemers en bestuurders van beursgenoteerde bedrijven zijn crowdsourcingpartijen als Leapfunder en Symbid tegenwoordig ook lid van BAN. "Zo kunnen angels betere samenwerken met andere ondernemers en neemt iedereen een bepaald bedrag voor zijn rekening. De startup krijgt zo makkelijker kapitaal omdat het risico voor angels beter gespreid is."

Ook de overheid kan business angels ondersteunen en daarmee meer startups op weg helpen. Hueck: "Nederland is één van de weinige landen in Europa waar business angels nauwelijks fiscaal tegemoet worden gekomen, blijkt uit onderzoek. Wat dat betreft kunnen we leren van landen als het Verenigd Koninkrijk en Duitsland. Die hebben dat beter op orde." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van