Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Toekomstmakers Top 100

Overstroming is geen probleem voor deze woning

13 oktober 2015 13:21 Aangepast: 13 oktober 2015 14:14
Beeld © FDN

Een Nederlandse onderneming ontwerpt huizen die bestand zijn tegen het geweld van het water. Het biedt een oplossing voor gebieden waar het risico op overstromingen groot is.

Ingenieurs- en constructiebureau FDN is de partij achter Amphibious house, de innovatie die kans maakt op een plek in de Toekomstmakers Top 100.

"We hebben ongeveer twee jaar geleden een plan gemaakt voor woningen in Colombia. Als de rivier overstroomt, kan het huis drijven. De woning blijft op zijn plek door kabels die in de grond verankerd zijn", vertelt directeur Dil Tirimanna tegen Toekomstmakers.

Tsunami

Het concept Amphibious house, dat werd gemaakt in opdracht van de Colombiaanse overheid, is nog geen realiteit geworden. Dat geldt ook voor de Tsunami resistente woning, maar over deze variant worden wel serieuze gesprekken gevoerd. Een resort in Sri Lanka wil mogelijk vijftig van deze woningen laten bouwen. 

"De huizen staan op kolommen, dankzij de open structuur kan de tsunami er langs. Het materiaal kan tegen een hoge waterdruk. Door zonnepanelen op het dak te plaatsen kan de bewoner zichzelf van stroom voorzien, waardoor de woning overal geplaatst kan worden."

Concurrentie

Tirimanna zegt weinig last van concurrentie te hebben: "Er zijn weinig mensen die dit doen. De markt moet nog op gang komen."

"Mensen weten niet dat deze keuzemogelijkheid er is", vervolgt Tirimanna. "Alles wat op land gebouwd kan worden, kan ook op het water gerealiseerd worden. We hebben de technologie en het is veilig."

Amphibious house staat op de longlist van de Toekomstmakers Top 100. Op 30 oktober wordt de lijst met de honderd mooiste Nederlandse innovaties bekendgemaakt.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van