Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Toekomstmakers Top 100

Jurylid Toekomstmakers Top 100: 'Techniek kan bijdragen aan het goede'

30 oktober 2015 16:05 Aangepast: 30 oktober 2015 20:21
Eppo Bruins, voorzitter van de jury Toekomstmakers Top 100 Beeld © Michiel de Vries

Hoe selecteer je uit de duizenden innovaties die Nederland telt de honderd meest bijzondere? Een onafhankelijke jury onder leiding van Eppo Bruins, directeur van technologiestichting STW, stelde de Toekomstmakers Top 100 samen.

De innovaties moeten in deze eeuw gerealiseerd zijn en tot de wereldtop in hun sector behoren. "Twee studenten van de Universiteit van Utrecht hebben goed voorwerk gedaan. Zij hebben duizenden innovaties bekeken, waar een kleine tweehonderd van zijn overgebleven", vertelt Eppo Bruins tegen RTL Z Toekomstmakers.

Jury
Een onafhankelijke jury bestaande uit tien juryleden uit het bedrijfsleven en de wetenschap boog zich over de resterende innovaties. "Er is altijd een mogelijkheid dat je een mooie innovatie over het hoofd ziet. De juryleden hadden elk een wildcard, waarmee zij een innovatie konden aandragen om te bespreken."

"Het meest lastige is de groep die je overhoudt rond de eindstreep en je nog maar een paar plekjes over hebt. Uiteindelijk waren we unaniem welke innovaties in de top 100 terecht moesten komen", aldus Bruins.

"We hebben erop gelet dat het totaalpakket evenwichtig is. Het zou mooi zijn als het een dynamische top 100 is, want een jaar later zijn er weer andere mooie innovaties."

Sweetie
Bruins noemt alle innovaties bijzonder, maar zijn persoonlijke favoriet is Sweetie van Terre des Hommes.

Sweetie lijkt een meisje van tien jaar oud dat op de Filipijnen woont. Zij is echter gecreëerd met behulp van een computer om ongewenste webcamseks aan te pakken.

"Het is technisch misschien minder innovatief, maar het raakt me diep. Je ziet dat techniek kan bijdragen aan het goede. De innovatie zit in het hart van meerdere juryleden."

 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van