Business

ABP: Investeringen in fossiel juist om wereld te vergroenen

15 mei 2017 12:42 Aangepast: 15 mei 2017 13:12
Een kolenmijn in de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Beeld © EPA

Pensioenfonds ABP heeft voor 10,4 miljard euro aan beleggingen in de fossiele industrie. Volgens milieuclub Fossielvrij.nl lijkt ABP ondanks de groene ambities niet te beseffen dat het de vervuilende sector juist stimuleert.

Uit een rapport dat Fossielvrij samen met twee andere milieuorganisaties heeft opgesteld blijkt dat de investeringen in de kolen-, gas- en olie-industrie het afgelopen jaar met zo'n 2 miljard zijn toegenomen.

Niet te rijmen met doelstellingen

De investeringen in de kolensector namen zelfs met 18 procent toe tot 4,3 miljard euro. Volgens Both Ends, een van de organisaties die het rapport hebben opgesteld, staat dat 'in schril contrast met de intentie om in 2020 een volledig duurzaam pensioenfonds te zijn, zoals ABP vorig jaar aankondigde.'

Volgens de opstellers van het rapport zijn de investeringen niet te rijmen met het doel van het ABP om bij te dragen aan de klimaatdoelstellingen van Parijs, juist ook omdat de kolenbedrijven waarin ABP investeert plannen zouden hebben om de capaciteit alleen maar uit te breiden.

Op koers

Vorige week kondigde ABP zelf nog aan dat het 'op koers' ligt met duurzaam beleggen. In het persbericht doet het pensioenfonds juist zijn prestaties op het gebied van vergroening uit de doeken en wordt er gewezen op de toegenomen investeringen in de hernieuwbare energie van 25 procent.

De CO2-voetafdruk van de aandelenportefeuille van ABP moet in 2020 met 25 procent zijn afgenomen in vergelijking met 2015. Met een daling van 16 procent in 2016 is het pensioenfonds dus best tevreden. 

ABP: uitstappen is de makkelijke weg

Het pensioenfonds spreekt desgevraagd de cijfers van Fossielvrij niet tegen, maar bekijkt zijn rol juist van de andere kant. Volgens een woordvoerder van het ABP zorgen de beleggingen van het grootste pensioenfonds van Nederland er juist voor dat ze invloed kunnen uitoefenen op de klimaatimpact van de fossiele bedrijven.

ABP zegt juist dat de CO2-uistoot van de beleggingsportefeuille is gedaald met 16 procent, door de inspanningen van het pensioenfonds. "Wij stappen niet uit de energiesector, dat is de makkelijke weg", aldus een woordvoerder.

Vrees voor korte termijn

De vrees is dat dan juist kortetermijnbeleggers instappen, die niet kijken naar de klimaatimpact. "Wij willen bedrijven juist bewegen om duurzamer te worden."

Uiteindelijk moet er wel resultaat komen, vindt ook het ABP. Als bedrijven waarin zij beleggen niet tot de 'schoonste' van de sector behoren, krijgen ze een aantal jaar om wel aan de doelstellingen te voldoen. Lukt dat niet, dan verkoopt ABP uiteindelijk toch het belang.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van