Welke overeenkomsten zijn er tussen Google en een startup? We vroegen het aan ondernemer Robert Gaal, die de afgelopen drie jaar bij Google werkte. "Blijf niet op een eilandje zitten."
Je mag hem gerust serieondernemer noemen, Robert Gaal (30). Tien jaar geleden startte hij zijn eerste bedrijf, BlueAce, en daarna volgden er nog drie, waaronder softwarebedrijf Wakoopa en Karma, een bedrijf dat mensen hun mobiele internetverbinding laat delen.
Drie jaar geleden besloot hij de overstap te maken naar een baan bij Google. "Ik heb lange tijd nee gezegd, maar uiteindelijk besloot ik dat ik het toch wilde doen, omdat ik er veel kon leren over het bouwen van een product."
Alice in Wonderland
Toen werkte hij ineens in een bedrijf met 55.000 collega's. De eerste tijd was wel even wennen, vertelt hij op het terras van het Westergasterrein bij The Next Web. "De eerste maand dacht ik de hele tijd: ze gaan me ontslaan, ze zijn het vast zat dat ik de hele tijd overal tegenaan aan het duwen ben. Maar het tegenovergestelde was waar", lacht hij.
Werken bij Google is een 'comfortabele' ervaring, beschrijft Gaal. "Voor alles wordt gezorgd: je kunt naar de kapper en sporten, en je kunt elke maaltijd krijgen die je maar wilt. Ik kreeg daar echt een Alice in Wonderland-gevoel bij. Maar gelukkig had ik ook het gevoel dat ik iets kon bijdragen en dat mensen naar me luisterden."
Exponentieel groeien
Gaal hield zich bij Google bezig met material design, een nieuwe standaard voor design die werd opgezet. "Dat was heel interessant, het ging over het beter maken van producten in plaats van ze gewoon maar de markt op te flikkeren."
Hij trekt meteen de parallel met startupondernemers: "Als je begint met ondernemen, ben je verliefd op de technologie die je bouwt. Je maakt iets moois met een leuk team en daar kun je heel enthousiast van worden. Maar er zijn maar weinig starters die precies weten wie hun gebruiker is. Maar als je de gebruiker niet goed kent en je product niet goed aansluit, dan is het allemaal voor niets geweest."
Excellence en distributie
Twee dingen zijn er bij Google ingestampt, die hij mee terug heeft genomen naar Nederland: excellence en distributie. "Excellence gaat over dingen héél goed doen. Veel startups lanceren een feature en gaan dan door naar het volgende. Terwijl ik daar geleerd heb om eerst te kijken: wat gaan we meten om te zien of deze nieuwe feature succesvol is? Hoe verbetert het het leven van gebruikers? Wat kan er beter? Als je dat goed doet, kun je exponentieel groeien."
Het tweede punt is distributie. Dat gaat over groei als discipline; alles wat zorgt voor groei meetbaar maken en zorgen dat dat herhaald kan worden. Ook dat is toepasbaar bij startups, ziet Gaal. "Startups moeten bepalen: dit is waar we op focussen, dit gaan we meten omdat het omhoog moet. Niet zomaar iets doen, maar focussen. Anders ontspoort het heel snel, zeker in de fase met 10 tot 50 medewerkers."
Miljardenidee
Het is dan ook aan die groep bedrijven dat hij advies gaat geven vanuit de nieuwe tech hub TQ, die in september van start gaat en waarvoor hij terug naar Nederland kwam. Wat neemt hij mee van de Amerikaanse mentaliteit? "In de VS is het niet uit te leggen dat je als startup een omzet van 10 miljoen hebt, dat kun je maar beter niet zeggen. Amerikanen willen weten: waar zit het miljardenidee? Wie ga je helpen? Het leeft in Amerika heel erg om hoog te mikken", zegt Gaal.
Zelf raakt hij ook altijd 'een beetje gepikeerd' als een Nederlandse startup lanceert met alleen een .nl-domein. "Start toch meteen ook een .com-domein en probeer het internationaal te doen. Dat was ook de boodschap die Eric Schmidt (CEO van Alphabet, red.) eerder deze week meegaf op Startup Fest."
Persoonlijk is hij rustiger geworden dan in zijn eerste startupjaren. "Vroeger als iemand zei 'je doet dit niet goed', dan voelde het alsof diegene mijn hele tent door de plee spoelde. Het is moeilijk om als founder afstand te nemen van je product", blikt hij terug. "Bij Google heb ik geleerd: als er iets niet goed gaat, dan gaan we dat samen fiksen. Het is heel Nederlands om op een eilandje te blijven zitten, maar je moet kennis delen met elkaar."
Lees en kijk hier de hoogtepunten van The Next Web Europe en Startup Fest terug.