Ondernemen

SnappCar neemt Deense concurrent over

28 april 2015 15:22 Aangepast: 16 september 2015 09:26
SnappCar-oprichters Victor van Tol (l) en Pascal Ontijd Beeld © SnappCar

SnappCar heeft de Deense concurrent MinBilDinBil overgenomen. Daarbij heeft Founders zich als nieuwe investeerder aangesloten. Door de investering wordt SnappCar gewaardeerd op 9,3 miljoen euro.

Hoeveel precies is betaald voor de overname en hoe groot de investering van Founders is, maakt SnappCar niet bekend. Het bedrijf maakt er geen geheim van dat het Europa wil veroveren. In 2013 is de dienst ook begonnen in Duitsland, al is in die markt nog veel te winnen. 

ZIE OOK: Je auto verhuren: win-win-win

"De beste plek voor SnappCar wordt gekozen op basis van een uitgebreid onderzoek", vertelt mede-oprichter Pascal Ontijd. "We kijken naar een heleboel factoren, bijvoorbeeld hoe masculien een stad is. Op een plek met een sterke mannelijke cultuur verhuren mensen minder snel hun auto's. Er moeten niet te weinig auto's per huishouden zijn, want dan zijn er te weinig om te verhuren. Maar ook niet teveel, want dan hoeft niemand er een te huren." 

En de demografie is ook belangrijk: tussen de 25 en 45 en hoger opgeleid - dat zijn de kenmerken voor een succes. Na het vergelijken van talloze steden kwam Kopenhagen op één. "Zodoende hebben we onze ogen gericht op MinBilDinBil ('Mijn auto, jouw auto'). Elke stad kan weer anders zijn, zo scoort Hamburg hoog en München laag - het hangt van allerlei factoren af. Londen scoort ook laag: het OV is er perfect en maar erg weinig mensen hebben een auto. De mensen die een auto hebben willen hem waarschijnlijk niet verhuren."

Meer dan 12.500 auto's
Door de overname heeft SnappCar meer dan 100.000 deelnemers die samen ruim 12.500 auto's delen. Grote concurrent Drivy (vooral bekend in Frankrijk) zegt vijf keer zoveel deelnemers en twee keer zoveel auto's te hebben. "Wij gaan nu eerst kijken hoe we de twee bedrijven kunnen samenvoegen en welke cultuurverschillen we tegenkomen. Later gaan andere landen volgen", zegt Ontijd. "Ik kan nog niet zeggen welke, we weten het zelf ook nog niet. Maar we hebben ons lijstje. Daar staan Duitse steden op, Scandinavische en nog wat steden. Daar gaan we ons eerst op richten."

Via SnappCar kun je je auto verhuren aan wildvreemden. SnappCar zorgt voor een verzekering en een goede afhandeling van schades en andere problemen. Volgens de oprichters is autodelen stukken voordeliger, beter voor het milieu en een manier om de steden minder druk te maken. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van