Ga naar de inhoud
Ondernemen

Nederlands start-up-festival 'grootste ooit'

Nederland wil graag een 'walhalla' voor ambitieuze start-ups zijn. Volgend jaar, tijdens het Europees voorzitterschap, wordt daarom het grootste gezamenlijk georganiseerde start-up-evenement ter wereld gehouden in Nederland.

"Het wordt het tofste evenement van 2016", zegt Jim Stolze. Hij is de coördinator van Startup Fest Europe, een festival van evenementen tussen 24 en 28 mei. "Het is voor het eerst dat dat gebeurt: een heel land vol evenementen om start-ups te helpen." Afgelopen donderdag lanceerden Neelie Kroes en Constantijn van Oranje de promovideo voor Startup Fest.

Niet in het zonnetje
Het is niet de bedoeling om start-ups in het zonnetje te zetten, zegt Stolze. "Dat doen we al te vaak. Maar ze hebben funding nodig en deals met het bedrijfsleven. Daar gaan we ze mee helpen. We laten grote internationale investeerders overkomen en nemen ze mee op een roadshow door Nederland."

Daarbij worden startups bezocht die aansluiten bij de interesse van de investeerder. Het gaat dan om ervaren startups, die al verschillende programma's hebben doorlopen en toe zijn aan de volgende stap, zegt Stolze. "De investeerders krijgen de créme de la créme te zien van 'the West Coast of Europe'. 

Lokale organisatie
De verschillende programma's van de Startup Fest zijn allemaal lokaal georganiseerd, onder toezicht van de overkoepelende stichting. Stolze: "Er zijn in totaal veertien evenementen onder de gezamenlijke vlag, ook voor beginnende startups."

Ook het gewone publiek gaat ervan merken, denkt Stolze. "We gaan laten zien wat er gebeurt. Op internet en op televisie. Bovendien sluiten we af met een groot feest in de Jaarbeurs, waarbij iedereen welkom is."

Bekijk de launch-video:

Bron: RTL Z Toekomstmakers
Dit is een artikel van