Welkom bij RTL Nieuws! Hier vind je voortaan al jouw RTL Z nieuws, actuele beurskoersen, nieuwsuitzendingen en meer.

Heb je nog vragen? Check onze FAQ.

×
Toekomstmakers Top 100

Slimme werkkleding moet bouw veiliger maken

23 oktober 2015 10:00 Aangepast: 23 oktober 2015 14:50
Beeld © iSensit

Een app die waarschuwt als je een verkeerde beweging maakt. Het kan dankzij sensoren in werkkleding en het platform van iSensit, een startup uit Eindhoven.

De tilhulp, die als eerste in de bouw wordt toegepast, moet zorgen voor minder rugklachten. De innovatie maakt kans op een plek in de Toekomstmakers Top 100. De lijst met de honderd mooiste Nederlandse innovaties wordt 30 oktober gepresenteerd.

Tillen
"Rugklachten vormen een enorme kostenpost in de bouw en de industrie. Jaarlijks zo'n 800 miljoen euro door medische kosten, uitval van personeel, begeleiding- en revalidatiekosten."

"Ons streven is dat mensen veilig tillen, waardoor er 30 procent minder blessures ontstaan", vertelt Maarten Neeskens, medeoprichter van iSensit, tegen RTL Z Toekomstmakers.

Slimme overall
iSensit heeft een dataplatform gebouwd dat gegevens uit de sensoren direct vertaalt naar een actie. Het eerste product is geproduceerd in samenwerking met Havep dat werkkleding maakt. "Halverwege 2016 moet de eerste zelfdenkende overall op de markt komen", aldus Neeskens.

Als de drager van de overall een verkeerde beweging maakt, trilt zijn telefoon als waarschuwing. "We werken aan verschillende vormen van feedback. In de bouw mag je niet altijd een mobiele telefoon bij je hebben, dus we willen feedback in de kleding verwerken. Bijvoorbeeld in de vorm van een lampje, trilling of geluid, afhankelijk van de werksituatie."

Technologie
"De volgende stap is om textiel te gebruiken dat voorkomt dat je verkeerde bewegingen maakt. Door met slim textiel te werken, dat reageert op elektro-impulsen uit de sensoren, kan je de stof minder rekbaar maken." Neeskens verwacht dat dit concept binnen twee jaar realiteit is.

In de tussentijd wordt er ook gekeken naar nieuwe toepassingen. De focus van het bedrijf ligt op het platform, dat met allerlei soorten sensoren en apps kan werken. "Wij kunnen onze technologie aan diverse partijen leveren, bijvoorbeeld aan makers van sportkleding of veiligheidsproducten."

Fijnstof
Als voorbeeld noemt Neeskens een samenwerking met een fabrikant van elektrisch gereedschap. Een boormachine kan dankzij sensoren meten als er fijnstof vrijkomt. "Fijnstof is een van de belangrijkste ziekteverwekkers in de bouw. We willen met ons platform werk veiliger en gezonder maken."

De tilhulp van iSensit staat op de longlist voor de Toekomstmakers Top 100. Deze week besteedde Toekomstmakers ook aandacht aan andere kanshebbers: Vijf innovaties uit de foodsector, een centrale die energie opwekt met behulp van zoet en zout water en een virtueel meisje dat een bijzondere missie heeft.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van