Toekomstmakers Top 100

Succesvolle experimenten met stroom uit eb en vloed

26 oktober 2015 16:12 Aangepast: 27 oktober 2015 11:50
Beeld © Tocardo

De getijdencentrale bij Texel, die sinds april energie opwekt uit de stroming van eb en vloed, doet het beter dan verwacht. De turbines zijn afkomstig van Tocardo, die ook projecten op de Afsluitdijk, in de Oosterscheldekering en in Nepal heeft lopen.

De turbines van Tocardo, gevestigd in Den Oever, zijn genomineerd voor de Toekomstmakers Top 100. De lijst met de honderd mooiste Nederlandse innovaties wordt 30 oktober gepresenteerd.

Getijden

In oktober werd bekend dat de proef bij Texel een succes is, waardoor de capaciteit van het drijvende platform binnenkort verdubbeld wordt. De getijdencentrale van BlueTec is een drijvend ponton, waar een turbine van Tocardo onder hangt die gaat draaien door de getijstroom.

De getijdencentrale in Zeeland wordt geplaatst tussen de pijlers van de Oosterscheldekering, onderdeel van de Deltawerken. Deze centrale wordt specifiek voor deze locatie gemaakt, terwijl het drijvende platform overal kan werken waar getijstroom plaatsvindt.

Stroom

De drijvende centrale levert stroom voor huishoudens op Texel. Op termijn moet de capaciteit zodanig zijn uitgebreid dat de centrale 2,5 megawatt produceert.

Ook het project op de Afsluitdijk moet in de toekomst 2 megawatt opleveren. De vijf getijdenturbines in de Oosterscheldekering moeten 1,2 megawatt opwekken, goed voor de stroomvoorziening van duizend huishoudens.

RTL Z Toekomstmakers

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van