Dossier ZZP

Zzp'ers: verzekeren of niet?

29 december 2015 16:49 Aangepast: 03 augustus 2017 23:50
Beeld © ANP

Moet de steeds groter wordende groep zzp'ers zich verzekeren of niet? In deze aflevering van RTL Z's ZZP Dossier onder meer aandacht voor het thema arbeidsongeschiktheid.

Volgens CNV-voorzitter Maurice Limmen heeft het fenomeen zzp een slecht effect op de arbeidsmarkt. "Je hebt twee types zzp'ers: de echte ondernemers, maar ook zzp'ers die eigenlijk gewoon werknemers zijn." Charles Verhoef, die zzp'ers vertegenwoordigt die in de bouw werkzaam zijn, kijkt daar vanzelfsprekend anders tegenaan: "Het is geen bedreiging van de arbeidsmarkt, maar een innovatie. Het grote deel kiest er zelf voor om als zelfstandige aan de slag te gaan."

Volgens hem zou CNV juist blij moeten zijn met emancipatie, maar ook hij erkent dat er in de bouw ook veel zzp'ers zijn die wel erg op werknemers lijken. "Ik durf ook te stellen dat het werknemers zijn en laten we ze ook zo behandelen en échte zelfstandigen niet lastigvallen met al die discussies over werknemersplichten", zegt hij.

Verplichtingen
Een van die verplichtingen is het nemen van een arbeidsongeschiktheidsverzekering. Limmen is daar voorstander van: "De gevolgen zijn groot, zelfs voor mensen die flink de wind in de zeilen hebben." Hij vindt het onwenselijk dat er in Nederland geconcurreerd wordt met het nemen van zulke risico's. Want als een zzp'er besluit het risico te nemen en dus geen geld kwijt is aan het afsluiten van een ongeschiktheidsverzekering, dan kan hij minder vragen dan een concurrent die zich wel heeft verzekerd. Verhoef is niet mordicus tegen het verplichten van bepaalde zaken voor zzp'ers, maar vindt dat er eerst geluisterd zou moeten worden naar wat zij zélf eigenlijk willen.

Bekijk de aflevering over arbeidsongeschiktheid uit het ZZP Dossier van RTL Z:

Uit onderzoek van ZZP Nederland blijkt dat 35 procent een arbeidsongeschiktheidsverzekering heeft afgesloten, 85 procent vindt de premie te hoog. Een op de tien aanvragers van een verzekering wordt niet geaccepteerd vanwege ziekte, hun beroep of medische problemen uit het verleden. Bijna zestig procent ziet de invoering van een verplichte verzekering met beperkte dekking voor alle werkenden wel zitten, als de premie ten minste betaalbaar is.

Dat mensen met een ziekte worden afgewezen is precies de reden dat het CNV pleit voor een verplichte verzekering, daarmee voorkom je dat mensen die arbeidsongeschikt raken achteraf denken: "Had ik het maar geregeld." Het is namelijk niet alleen probleem voor diegene zelf, maar hele gezinnen raken erdoor ontwricht, volgens Limmen.

Welke verzekering?
Zzp'ers die toch overstag gaan en een verzekering willen afsluiten stuiten op een volgend probleem: de verzekeringen zijn veel te duur, blijkt uit onderzoek van de Autoriteit Financiële Markten. Een ontwikkeling die Verhoef ook van zijn leden hoort: "Ik hoor de meest schandalige verhalen over verzekeraars die dossiers uitspitten op zoek naar medische zaken die zouden zijn verzwegen."

Juist vanwege dergelijke praktijken pleit Limmen nogmaals voor een verplichte verzekering voor iedereen: "Daar schieten we allemaal mee op", zegt hij. "Iedereen heeft weliswaar het nadeel ervan, maar iedereen profiteert er ook van."

Lees meer op rtlz.nl:
5 mythes over zzp'ers ontkracht

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van