Ga naar de inhoud
Business

Eigenaren VW-sjoemeldiesel krijgen 2 jaar extra garantie

Een Volkswagen Passat TDI wordt getest bij een dealer in Solingen. Beeld © EPA

Europese eigenaren van een Volkswagen-dieselvoertuig met sjoemelsoftware krijgen twee jaar extra garantie op hun wagen, maar géén geldcompensatie. Dat is het Duitse bedrijf overeengekomen met EU-commissaris Vera Jourova van Consumentenrechten.

Jourova is tevreden met de deal, ondanks dat Volkswagen-eigenaren in de Verenigde Staten wel geld krijgen ter compensatie van het gesjoemel met hun dieselauto. Ook mogen ze daar hun auto zelfs terugverkopen aan Volkswagen.

'Eerlijkere behandeling'

Maar volgens Jourova krijgen de Europese consumenten nu een eerlijkere behandeling dan voorheen. Volkswagen heeft altijd beweerd dat de situatie in de VS niet te vergelijken is met die in Europa.

Het geknoei met de software, waardoor de auto’s in laboratoriumtests veel schoner leken dan werkelijk waren, werd in 2014 in de VS ontdekt maar pas in 2015 toegegeven door Volkswagen.

Nederlandse stichting eist regeling

De Nederlandse stichting Volkswagen Car Claim wil ook voor Europese Volkswagenbezitters een regeling treffen met de Duitse autofabrikant. De inzet daarbij is het terugbetalen van de nieuwwaarde. De stichting dreigt daarbij met een miljardenclaim.