Ondernemen

Geen druppel verspilling meer in brouwerij La Trappe

30 december 2016 15:52 Aangepast: 29 juli 2017 08:30
Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven. Beeld © Abdij Koningshoeven

Als eerste in Nederland werkt de oudste trappistenbrouwerij van het land aan een systeem om afvalwater te zuiveren en opnieuw te gebruiken. Volgend jaar begint de bouw van de zogeheten 'Biomakerij', waar onder meer het productiewater van de brouwerij gezuiverd zal worden.

In de installatie, een soort kas, die wordt gebouwd met hergebruikte bouwmaterialen, komen verzonken bakken van beton met daarin lamellen. Aan die lamellen komen subtropische planten, waarop weer bacteriën groeien die de afvalstoffen uit het water filteren. 

Thumbnail

Gepassioneerd vertelt de 65-jarige prior broeder Isaac Majoor over de bouw van het systeem, volgend jaar in de Abdij Onze Lieve Vrouw van Koningshoeven, in de buurt van Tilburg. De prior heeft na de abt de dagelijkse leiding in de abdij: "Vergelijk me maar met de moeder die zorgt dat het huishouden op orde is en de boel marcheert."

De plannen voor de zuiveringsinstallatie, de eerste in zijn soort in Nederland, komen voort uit de innerlijke overtuiging van de broeders. "We werken hier met de drie P's van people, profit en planet", legt broeder Isaac uit. "Maar zonder de vierde P van profoundness is dat slechts een holle marketingstrategie waar je niets voor koopt." Hij refereert aan het clublied van voetbalclub Feyenoord: "Pas als je je woorden in daden omzet, betekenen ze iets."

Milieubewuste monniken

De monniken in het klooster zijn dan ook al langer milieubewust bezig, met onder meer elektrisch rijden, zonnepanelen en het gebruik van restwarmte om het monumentale pand te verwarmen. 

Thumbnail

Artist impression van de kas op het abdij-terrein. (Beeld: Abdij Koningshoeven)

Daarnaast gebruiken ze zo veel mogelijk grondstoffen voor hun producten uit de buurt, om de uitstoot van CO2 te beperken. Want er wordt niet alleen trappistenbier gebrouwen in de abdij, de monniken hebben ook een kaasmakerij, een bakkerij, een imkerij, een kwekerij, een chocolademakerij en een plantenkwekerij. 

'Dit is juist een begin'

De waterzuiveringsinstallatie is de kers op de taart, maar daarmee niet het eindverhaal, vertelt broeder Isaac. "Het is juist een begin." De stip op de horizon is namelijk om van al het afvalwater, ook die met menselijke resten, om te zetten naar drinkwater.

Voordat het zover is, zal er echter nog wel wat water door de rivier de Dommel stromen, vreest broeder Isaac. Om de bouwvergunning te krijgen was al niet makkelijk, maar de milieuregelgeving vormt een nog groter struikelblok: "Dat zijn ingewikkelde procedures, waar we dure bedrijven voor moeten inhuren, want dat kan een gewoon mens niet, laat staan een monnik", verzucht hij.

Laaiend enthousiast 

Hij is wel blij met de medewerking van het waterschap. "Die kijken echt over hun schaduw heen, want ze hebben een tegenovergesteld financieel belang omdat ze rioolheffingen innen." Vol vuur vertelt hij verder over de bouw. "Het wordt gedaan door een Hongaars bedrijf, het is hun eerste klus hier omdat ze dachten dat wij in het Westen alles wel op orde hadden."

Thumbnail

Artist impression van de kas. (Beeld: Abdij Koningshoeven)

Majoor heeft grootse plannen om ook algen of hop voor de brouwerij in de kas te gaan kweken. Want dat mag niet vergeten worden: "We brouwen hier ondertussen het lekkerste bier van Nederland, door monniken, waarvan iedereen toch denkt dat ze zijn uitgestorven." 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van