Ondernemen

Iedereen kan verdienen aan patentloze megahype Fidget Spinner

26 mei 2017 17:07 Aangepast: 26 mei 2017 17:10
De fidget spinners komen in alle soorten en maten. Beeld © ANP

Na de Flippo’s en de Tamagotchi’s in de jaren negentig en de loom-bandjes en Pokémons van de afgelopen jaren nemen nu de Fidget Spinners de schoolpleinen over. De plastic speeltjes die je tussen duim en wijsvinger rond laat draaien, zijn mateloos populair bij kinderen.

Lichtgevend, met ingelegde glasdiamandjes, in leger- of tijgerprint, in Batman-vorm of gewoon met effen felle kleurtjes. De Fidget Spinners komen in alle soorten en maten. Je kunt het zo gek niet bedenken of ze zijn verkrijgbaar. Prijzen variëren tussen de 3 en 100 euro. Omdat het speelgoed niet gepatenteerd is, kan iedereen ze in principe maken. En dat gebeurt dan ook.

Mooi weer

Intertoys, met 265 winkels de grootste speelgoedketen van Nederland, heeft er de afgelopen weken al meer dan 100.000 verkocht. Toch zit de klad er alweer een beetje in, ervaart franchise-ondernemer Sjoerd Kolkman uit Santpoort-Noord. "Het is bizar hoeveel vraag er naar was de afgelopen drie weken. Het zakt nu wel wat in door mooie weer."

Samen met een kennis haalde hij enkele maanden geleden 22.000 Spinners uit China. Daarvan heeft hij er de afgelopen acht weken zo’n 80 procent verkocht, zowel via zijn winkel als in bulk aan andere ondernemers. De rest probeert hij nu te slijten via Marktplaats. Per 1000 moeten ze weg voor 1,75 euro per stuk, maar over de prijs valt te onderhandelen, zegt Kolkman. "Tot op heden valt het tegen. Er is heel veel aanbod."

Veel rommel

Door de populariteit verschijnt er ook veel rommel op de markt, merkt de speelgoedondernemer. De gewichtjes aan de zijkant worden vervangen door varianten van plastic. "Goede Fidget Spinners zijn wat zwaarder en hebben kogellagers van goede kwaliteit", legt hij uit. "Die van mij draaien als een zonnetje."

De 29-jarige ondernemer werkt al sinds zijn dertiende in de een speelgoedwinkel, waarvan het laatste jaar als franchisenemer. Hypes en rages komen en gaan, weet Kolkman uit ervaring, maar het zo als bij de Fidget Spinners heeft hij de afgelopen zestien jaar niet eerder meegemaakt. "Het ging sky high. Het was echt heel heftig."

Bedenker

Waar de Fidget Spinners precies vandaan komen, is niet helemaal duidelijk. Verschillende internationale media noemen Catherine Hettinger als de bedenker van het speeltje. De Amerikaanse scheikundige ontving in 1997 een patent voor een 'draaiend speelgoedartikel', maar volgens patentspecialisten hebben de huidige Fidget Spinners weinig weg van het oorspronkelijke idee van Hettinger, zeggen ze tegen Bloomberg.

De Amerikaanse vrouw, die op crowdfundingsplatform Kickstarter met haar eigen spinnende speelgoed mee probeert te liften op hype, gaat niet tegen het oordeel van de patentspecialisten in. "Laten we maar gewoon zeggen dat ik geclaimd word als de uitvinder", zegt ze tegen het Amerikaanse persbureau. "Je weet wel, 'Wikipedia claimt', of iets in die trant."

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van