ZZP Dossier

Afschaffen of niet, de zelfstandigenaftrek voor zzp'ers?

31 december 2015 12:59 Aangepast: 03 augustus 2017 23:19
Archieffoto.

Moeten zzp'ers gestimuleerd worden met belastingvoordelen en is de zelfstandigenaftrek wel de goede manier om dat te doen? In aflevering 4 van ons ZZP Dossier komen deze vragen aan bod.

Wat Jerry Helmers van ZZP Netwerk Nederland betreft wordt de zelfstandigenaftrek voor zzp'ers afgeschaft: "Het is geen garantie voor succesvol ondernemerschap." Er zijn volgens hem nog te veel zzp'ers die binnen een aantal jaren stoppen en die profiteren wel van het belastingvoordeel. Bovendien geldt de aftrek voor alle zzp'ers, ongeacht hun inkomen en dat zorgt voor grote verschillen.

Maarten Post van ZZP Nederland vindt het niet zo belangrijk of de belastingregel wel of niet wordt afgeschaft: "Goed en succesvol ondernemerschap moet gestimuleerd worden, de aftrek is een manier om dat te doen", zegt hij. De discussie die nu gevoerd wordt gaat volgens hem vooral om de vergelijking tussen zzp'ers en werknemers en dat is appels met peren vergelijken.

Extra aftrekposten
Zzp'ers mogen extra aftrekposten opvoeren bij hun belastingaangifte, vergeleken met mensen in loondienst. Het gaat onder meer om de zelfstandigenaftrek en de startersaftrek. Mede hierdoor houden zzp'ers netto meer over van hun bruto-salaris dan mensen in loondienst, blijkt uit een berekening van RTL Z. In die berekening is rekening gehouden met geld dat zzp'ers opzij zetten voor pensioen, ziekte, arbeidsongeschiktheid en werkloosheid.

Maar die vergelijking gaat volgens Post mank, want zzp'ers krijgen geen salaris, het gaat volgens hem om winst. "Zzp'ers nemen al het ondernemersrisico, de beloning daarvoor is de winst", betoogt hij. Helmers is wel voor het afschaffen: "Je moet een prikkel creëren om ondernemerschap succesvol te maken en dat is nu niet het geval." In de discussie blijkt volgens hem dat heel veel zzp'ers zonder het belastingvoordeel niet kunnen overleven, wat bewijst dat de waarde van hun ondernemerschap heel broos is. Er zou daarom beter gekeken moeten worden naar de gevolgen van de flexibilisering van de arbeidsmarkt.

Bekijk hier de gehele discussie over de zelfstandigenaftrek: 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van