Ga naar de inhoud
Ondernemen

SnappCar wil heel snel groeien en koopt Zweedse branchegenoot

Het Nederlandse autodeel-platform SnappCar heeft het Zweedse FlexiDrive overgenomen. De ambities zijn torenhoog en daarom moet het bedrijf een enorme groeispurt maken. Dat vertelde oprichter Victor van Tol aan RTL Z.

SnappCar is een Nederlands autodeelplatform, waarbij particulieren hun auto kunnen verhuren aan andere particulieren. Het bedrijf is naar eigen zeggen de op een na grootste autodeler in Europa na het Franse Drivy en wil snel de grootste worden. FlexiDrive moet daarin een belangrijke stap worden. Met 10.000 gebruikers en 2000 auto’s is de Zweedse partij veruit de grootste in zijn thuisland. 

SnappCar breidde eerder al uit naar Duitsland en Denemarken en heeft in totaal zo’n 150.000 deelnemers en 20.000 beschikbare auto’s.

Klikte goed
De keuze voor FlexiDrive was niet moeilijk. Volgens Van Tol ‘klikte het enorm goed’ met de Zweden, die ook graag de krachten wilden bundelen met de veel groter Nederlandse broer. SnappCar richt zijn pijlen specifiek op Scandinavië omdat ze een duidelijke gelijkenis zien met de Nederlandse markt.

Of mensen bereid zijn om hun auto te delen hangt volgens Van Tol af van de verhouding tussen het aantal mensen en het aantal auto’s, een zekere mate van masculiniteit (is je auto een statussymbool of vooral een gebruiksvoorwerp) en een focus op milieu. De Zweden zouden in dit opzicht lijken op Nederlanders.

'Geldschieters geloven in SnappCar'
Over de financiële details van de deal wil het bedrijf maar weinig kwijt, anders dan dat de transactie deels uit aandelen en deels uit cash bestaat. De aandeelhouders van FlexiDrive krijgen ook een belang in SnappCar. Van Tol benadrukt het belangrijk te vinden dat ook zij betrokken blijven bij de toekomst van het project.

SnappCar haalde eerder dit jaar 630.000 euro op via crowdfunding, de deal wordt voor een aanzienlijk deel van dit geld gefinancierd. Van Tol maakt zich er geen zorgen over dat geldschieters de deal niet transparant genoeg zouden vinden. "Crowdfunders hebben vertrouwen in het management dat ze de juiste keuzes maken en dus geen idioot hoog bedrag betalen."

Big Hairy Audacious Goal
Over de toekomst is  zegt Van Tol: we hebben een ‘Big Hairy Audacious Goal’ (groot harig stoutmoedig doel), en dat is om in 2018 1 procent minder auto’s op de Europese wegen te hebben bewerkstelligd. Dat betekent dat er 250.000 autobezitters hun wagen moeten verhuren via SnappCar. (Volgens berekeningen van het bedrijf zorgt iedere deelauto voor een vermindering van 10 auto’s in het wagenpark). Dat doel is, op zijn zachtst gezegd, nog niet echt in zicht. "We kunnen dus niet rustig groeien, maar moeten een flinke groeispurt maken."

Iedere verhuurbare auto brengt voor SnappCar geld in het het laatje. Leden betalen namelijk geen lidmaatschapskosten, maar betalen een vaste fee per huurtransactie. Bovenop de prijs die een verhuurder rekent, brengt het bedrijf 10 euro in rekening. Daarmee heb je als gebruiker wel ook meteen een verzekering afgesloten voor het gebruik van de auto.