Ga naar de inhoud
Ondernemen

Hoe de familie achter Jumbo plaatsgenoot Sligro voorbij racete

Jumbo scoort ook met het sponsoren van Max Verstappen. Beeld © ANP

Vijftien jaar geleden was de familie Slippens (van Sligro) nog rijker dan de familie Van Eerd (van Jumbo). Nu zijn de rollen omgedraaid. Er zit zelfs een factor drie tussen.

De families Van Eerd en Slippens komen allebei uit het Brabantse Veghel. De familie Van Eerd is volledig eigenaar van Jumbo, dat bekend is van de supermarkten. De familie Slippens bezit zo'n 35 procent van Sligro, dat horeca groothandels en EMTÉ supermarkten heeft.

Anderhalf miljard euro

Karel van Eerd, de grote man achter Jumbo, heeft volgens de Quote 500 een vermogen van 1,5 miljard euro. Daarmee staat hij op de achtste plek. De familie Slippens wordt door Quote ingeschat op 480 miljoen euro. Daarmee staan ze op nummer 19 in de familie-top 100 van Quote.

In vijftien jaar tijd hebben de Van Eerdjes qua vermogen hun plaatsgenoten dus niet alleen ingehaald, maar ze hebben ook een enorme voorsprong genomen. 

Thumbnail

Misschien komt dat wel doordat Jumbo formule 1-coureur Max Verstappen sponsort. Maar er zit nóg meer achter.

Omzet Jumbo geëxplodeerd

In 2002 had Jumbo een omzet van 400 miljoen euro. Dat groeide tot 6,7 miljard euro afgelopen jaar, oftewel een verzeventienvoudiging in veertien jaar. De omzet van Sligro ging in die periode van 1,3 miljard euro naar 2,8 miljard euro.

Hoewel dus zowel Sligro als Jumbo flink groeide, was het vooral Jumbo die een sprong vooruit maakte. En zo zijn concurrent achter zich liet.

Shoppen

Sligro deed een aantal overnames, maar Jumbo sloeg pas echt aan het winkelen. Zo kocht het een aantal supermarkten van het ten onder gegane Laurus. Een grote klapper maakte Jumbo met de overname van Super de Boer, in 2009, voor 550 miljoen euro.

Een nóg grotere stap volgde twee jaar later. Toen kocht Jumbo voor 900 miljoen euro C1000. Het groeide zo van een marktaandeel van 4,4 procent in 2007 tot 18,4 procent in 2016.

Slippens rijker dan Heijn

Of de familie Slippens moet sippen? Mwah, een kleine half miljard is nog altijd een leuk bedrag, ook al moet je het delen met de hele familie. En de familie Slippens blijft de familie Heijn (ja, die van de supermarkten) voor. De familie Heijn wordt door Quote op een vermogen van 430 miljoen getaxeerd, vijftig miljoen minder dan de Slippens.

Dit is een artikel van