Ga naar de inhoud
Ondernemen

Deze rugzak met plant reinigt de lucht

Beeld © ANP

Het is een groot probleem in veel steden: luchtvervuiling. Omdat mondkapjes maar tot op zekere hoogte helpen, ontwikkelde Dewi Hartkamp in samenwerking met TU Delft de iGreen plant bag. Een rugzak met een plant erin, die je via een mondkapje voorziet van schone lucht.

De wortels van de plant zijn in staat om de lucht te reinigen. Hartkamp: "Met een ventilator drukken we lucht door de wortels heen, en die zuiveren de lucht dan van fijnstof en van vluchtige organische stoffen. Je kan de rugzak buiten dragen en dan via een mondkapje ademen, maar je kan de plant ook binnen op je bureau zetten."

Longen
Hartkamp kwam op het idee toen ze de lucht op scholen probeerde te zuiveren. "Voor kinderen is het nog veel belangrijker dan voor volwassenen om schone lucht in te ademen, omdat hun longen nog in ontwikkeling zijn. Dus hing ik op school planten aan de muur. Maar in landen als China en India is de lucht nog veel viezer en wordt er weinig aan gedaan."

De markt voor haar rugzak is daar dan ook het grootst, denkt ze. "Mensen zijn daar al gewend om maskers te dragen omdat ze weten dat de lucht vies is. In Londen is de lucht ook vies, maar is het nog niet normaal om met een mondkapje rond te lopen. Maar we richten ons niet specifiek op de Chinese en Indiase markt, we beginnen gewoon waar de urgentie het grootst is."

Mondkapje
"Het is de bedoeling dat de rugzak over een half jaar op de markt is", vertelt Hartkamp. "We zijn nu nog bezig met het ontwikkelen van het mondkapje. De meeste mondkapjes zijn passief, je moet zelf in- en uitademen, maar ons mondkapje wordt actief, waardoor je geen vuile lucht inademt."

Thumbnail

Woensdag meer in Toekomstmakers (om 21:30 uur op RTL Z) meer over de iGreen plant bag.