Ga naar de inhoud
Ondernemen

Jonge ondernemer maakt marktplaats voor oppassers

Toen Charlotte van der Straten tijdens haar studententijd zag hoe stressvol het leven van een ouder is, richtte ze een oppasnetwerk op in Amsterdam. Dat liep een beetje uit de hand, en ondertussen voorziet ze een paar honderd gezinnen in Amsterdam van een oppas.

"Na mijn studie ben ik eerst headhunter geworden", vertelt Van der Straten. "Maar ik werd steeds opgebeld door ouders die ik in mijn studietijd aan een oppas hielp. Ik merkte dat er nog steeds heel veel behoefte was aan een oppasservice."

Marktplaats
En dus begon Van der Straten er een. De technologie die ze zag bij bedrijven als Uber, past ze nu toe in de oppaswereld. "We wilden echt een marktplaats voor ouders en oppassers bouwen."

Ouders die een oppas zoeken, kunnen via de app van Charly Cares tot twee uur van tevoren een oppas boeken. Als ze de dienst vaak gebruiken, kunnen ze zich er zelfs op abonneren voor tien euro per maand. Voor een oppas betalen ze dan alleen de boekingskosten van drie euro.

Betalen via de app
"Het moet echt zo makkelijk mogelijk zijn voor mensen om een oppas te boeken. Bij ons betaal je bijvoorbeeld ook niet contant, dat gaat gewoon via de app. En al onze oppassers screenen we uitgebreid voordat ze op iemands kind passen", vertelt Van der Straten. "Zo weten we zeker dat iedereen die bij ons werkt echt voor kinderen kan zorgen."

Op dit moment is Charly Cares alleen actief in Amsterdam, maar Van der Straten wil snel uitbreiden. "Misschien zelfs naar Berlijn of Londen", lacht ze. "Maar we beginnen in de Nederlandse steden. De kans is groot dat we eerst naar Rotterdam of Utrecht gaan."

Uitbreiding
Om die uitbreiding te kunnen betalen, heeft ze vorige week een investering van 150.000 euro opgehaald. "Uitbreiden kost nu eenmaal veel geld. We moeten heel veel nieuwe oppassers screenen. Maar we gaan het ook uitgeven aan de optimalisering en techniek van de app."

Als alles volgens plan gaat, verwacht Van der Straten in de zomer van 2017 break-even te draaien. "Maar dat hangt er natuurlijk vanaf of we wel of niet naar het buitenland gaan, want dat kost veel geld. Tot nu toe ben ik heel tevreden met hoe het gaat, ik wil gewoon een mooi bedrijf opbouwen."

Meer marktplaatsen
Charly Cares is overigens niet de enige marktplaats voor oppasdiensten: ook Oppas Madelief en OppasStudent mengen zich in de digitale oppasmarkt. Ouders zoeken niet altijd meer een oppas via een briefje op het prikbord van de Albert Heijn. Net zoals de voedselbranche en de autobranche, digitaliseert ook de wereld van kinderopvang.