Toekomstmakers

'Nederland ongeschikt voor massaproductie zeezoutbatterij'

29 januari 2016 11:00 Aangepast: 03 augustus 2017 16:30

"De eerste generatie van de zeezoutbatterij is inmiddels af. Natuurlijk verbeteren we de techniek nog, maar versie één staat en kan de verkoop in." Maar toch lopen ze nog niet van de lopende band. Toekomstmakers kijkt terug met de start-ups van toen.

Marnix ten Kortenaar is al jaren bezig om een batterij op basis van zeezout te ontwikkelen, die gebruikt kan worden om overtollige energie van zonnepanelen of windmolens in op te slaan. In 2014 won Ten Kortenaar, ook wel Dr Ten genoemd, een blauwe tulp op de Accenture Innovation Awards.

"Wat ik echt heb onderschat is toegang tot kapitaal. We zijn met de zeezoutbatterij veel langzamer gegroeid dan ik had gewild. Aan interesse ontbreekt het niet, we krijgen dagelijks mails binnen van geïnteresseerde partijen, overheden en bedrijven. Alleen zit er nooit een mail bij van een bedrijf dat een miljoen wil investeren en een gezamenlijke BV voor productie wil opzetten."

Tegenvaller
Het is een tegenvaller voor Ten Kortenaar. Zijn ontdekking is: Nederland is goed in research, goed in dienstverlening en goed in verkopen. Maar Nederland is niet geschikt om van prototypes naar massaproductie op te schalen. Het valt hem zwaar die stap vooruit te zetten naar massaproductie van zijn zeezoutbatterij.

Inmiddels zijn er vier demoversies van de zeezoutbatterij uitgeleverd aan klanten. Ten Kortenaar wil niet van verkoop spreken, omdat er nog geen sprake is van het verhandelen van een kant-en-klaar systematisch geproduceerd en gecertificeerd product. 

Eerst bekijken en doormeten
"We hebben een paar klanten die we nu een handmatig ontwikkelde zeezoutbatterij hebben geleverd. Dat is wel het mooie, we hebben de techniek echt goed in de vingers en we kunnen vrij snel grootschalige bestellingen afleveren. Die demo-klanten willen eerst onze batterij eens nader bekijken en gebruiken en doormeten. Om over te stappen op massaproductie en te kunnen verkopen hebben we geld nodig. Een flinke investering of financiering. Maar ja, de banken willen pas investeren als er klanten zijn. Het is moeilijk om uit die cirkel te komen."

Dr. Ten denkt dat zijn zeezoutbatterij op drie manieren te gebruiken is, ook in Nederland. De batterij is te gebruiken op het landelijke stroomnet, om grootschalig op te slaan, maar ook in kleinere versies kan de batterij nuttig zijn. In de wijk kan een batterij neergezet worden om tijdelijk duurzaam gewonnen stroom op te slaan. En dat moet ook voor thuis mogelijk zijn met een nog kleinere batterij.

Op veel plekken nodig
Ten Kortenaar: "We hebben wel een goede businesscase. In Duitsland bijvoorbeeld krijg je een subsidie voor je zonnepanelen als je 70% van de opgewekte stroom zelf gebruikt. Daarvoor heb je dus batterijen nodig, om de opgewekte stroom later te gebruiken. Ook In India en in landen in Afrika zijn er voldoende plekken waar duurzame energie wordt opgewekt, die niet gedeeld kan worden op een elektriciteitsnet. Dat is er simpelweg niet. Juist daar is onze batterij nuttig.

Bovendien moet de batterij veel goedkoper zijn. "Ter vergelijking: in Duitsland worden nu litiumbatterijen gebruikt die 1000 euro per kilowattuur kosten. Onze zeezoutbatterij kost 150 euro per kilowattuur." 

De redactie van RTL Z Toekomstmakers heeft de afgelopen jaren tientallen start-ups geïnterviewd. Hoe gaat het nu met ze? In de rubriek: 'Het leed dat start-up heet?' komen de mensen achter de innovatieve bedrijfjes opnieuw aan het woord.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van