Ondernemen

Zo krijgen oud-politici een zetje op de arbeidsmarkt

12 maart 2017 15:51 Aangepast: 28 juli 2017 16:00
Beeld © ANP

Als er een nieuw kabinet komt of een wethouder stapt op, dan krijgen ze wel even wachtgeld, maar uiteindelijk moeten ze een betaalde baan vinden. En dat blijkt soms een lastige klus, vertelt oud-politicus Gerd Leers.

Leers was twaalf jaar Tweede Kamerlid voor het CDA, van 2002 tot 2010 burgemeester van Maastricht en daarna twee jaar minister voor Immigratie en Asiel.

Hij was mede-oprichter van detacheringsbedrijf GP Staffing, dat zich richt op het detacheren van oud-politici. Leers is er nu nog adviseur. Maar bedrijven blijken niet erg staan te springen om ex-volksvertegenwoordigers.

Het aantal politici dat daadwerkelijk is gedetacheerd, viel tegen. Volgens Leers zijn er enkele tientallen oud-politici gedetacheerd geweest. Wessel van Alphen Sr. van Staffing Groep spreekt van 20 tot 25 politici, sinds 2012. Het bedrijf lijdt verlies, sinds 2012 gaat het om in totaal enkele tonnen.

54 politici ontvangen wachtgeld 

Afgelopen jaar, drie jaar na de laatste Tweede Kamerverkiezingen, ontvingen 54 politici wachtgeld. Oud-politici krijgen maximaal drie jaar en twee maanden wachtgeld, afhankelijk van hoe lang ze in functie zijn geweest. Na drie maanden moeten ze verplicht solliciteren. Vinden ze werk, dan mogen ze hun uitkering aanvullen tot 100 procent van hun laatst verdiende salaris.

Vooral Kamerleden hebben moeite om aan de slag te komen, zegt Leers. In tegenstelling tot ministers en staatssecretarissen hebben ze geen specifieke vaardigheden of specialistische kennis opgedaan. Daarnaast zijn de vaardigheden waarom gevraagd wordt in het bedrijfsleven na vier of acht jaar politiek verouderd.

'Bedrijfsleven wil deskundige, geen politicus'

Na al die jaren is het lastig om die kennis weer bij te spijkeren. Vaak hebben politici weliswaar andere kwaliteiten ontwikkeld, maar het bedrijfsleven wil een deskundige en geen politicus, zegt Leers.

Politici worden geassocieerd met een bepaalde partij, maar veel bedrijven willen liever niet geconfronteerd worden met een bepaalde 'kleur'. Verder hebben ze het ook nog wel eens hoog in de bol, zegt Leers. Dat alles maakt het niet makkelijk om politici aan werk te helpen.

Andere aanpak detacheringsbedrijf

De aanpak is de laatste jaren wel wat veranderd. Zo werd er aanvankelijk de boer opgegaan met een 'kaartenbak' van meer dan 150 namen. Maar de krenten werden er snel uitgehaald, vertelt Leers. Het detacheringsbureau bleef zo zitten met degenen die lastiger bemiddelbaar zijn. Toen is een omslag gemaakt.

Er worden nu geen oud-politici meer begeleid met het bijspijkeren van competenties. In plaats daarvan wordt nu ingeschat wie er kans maakt om gekoppeld te worden aan een project. Daarmee wordt verder gegaan en met de rest niet, legt Leers uit.

In hoeverre oud-politici bemiddelbaar zijn, hangt bijvoorbeeld ook af van op welk terrein ze actief waren in de politiek, aldus Leers. Een goede financieel specialist zal beter bemiddelbaar zijn dan iemand die actief was op het gebied van milieu.

Idee ontstond na eerste kabinet Rutte 

Leers kwam op het idee toen in 2012 het eerste kabinet Rutte viel. Hij was daar destijds minister en zag dat een flink aantal politici naar een andere baan moest uitkijken. Sommigen raakten hun ministerschap kwijt, bij anderen verloor hun partij zetels en was er geen plaats meer in de Tweede Kamer. 

Hij vond het, naar eigen zeggen, jammer dat mensen met veel kennis moesten vertrekken en ze hadden moeite om een nieuwe baan te vinden.

'Goed als er na de politiek een goede baan is'

Oud-politici kunnen volgens hem in een aantal opzichten toegevoegde waarde hebben, zowel voor overheden als bedrijven. Zo kan een bedrijf dat het aanbestedingsbeleid niet op orde heeft een oud-politicus er bij halen, omdat die precies weet hoe de wetgeving in elkaar zit.

Leers en Van Alphen Sr. zeggen dat het voor de politiek goed zou zijn als oud-politici na hun politieke carrière weer een goede baan kunnen krijgen. Dat zou er voor kunnen zorgen dat nieuwe talenten minder twijfel hebben om over te stappen naar de politiek.

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van