Het duurzame kledingmerk Studio Jux opent zijn eerste eigen winkel. 'De tijd was rijp', vertelt medeoprichter Carlien Helmink. Het Nederlandse kledingmerk bestaat nu zo'n acht jaar en is inmiddels verkrijgbaar bij 80 verkooppunten in 16 landen.
"We hebben als merk zoveel te vertellen en te delen, dat we een eigen winkel wilden openen", vertelt Helmink. Het kledingmerk staat bekend om zijn duurzaam geproduceerde kleding.
Binnen drie jaar staan er nog twee andere winkels op de planning. De volgende moet over een jaar zijn deuren openen in Berlijn, vertelt ze. Alhoewel het kledingmerk inmiddels bekend is onder duurzame consumenten, wil het bedrijf graag naamsbekendheid verwerven onder een groter publiek. "De winkel helpt daar enorm bij, we zijn zichtbaar."
Kleding wordt geproduceerd in eigen fabriek
Studio Jux produceert zijn kleding helemaal zelf in een fabriek in Nepal. Daar werken inmiddels 30 werknemers met een vaste aanstelling onder fatsoenlijke arbeidsomstandigheden. Bijzonder, want werknemers in de kledingindustrie worden vaak onderbetaald, blootgesteld aan gevaarlijke stoffen en hebben geen baanzekerheid.
Dat moet anders, vindt het bedrijf. En dat blijkt ook in Nepal een succes te zijn. "Laatst reageerden er 100 mensen op een vacature", zegt Helmink. Daarnaast werkt Studio Jux sinds kort samen met Terres des Hommes, die kwetsbare jongeren opleidt.
Samenwerking Terres des Hommes
De organisatie weet vaak niet waar ze terecht komen na het krijgen van een diploma, vertelt ze. "Het kan zijn dat ze na hun textielopleiding terecht komen in een kledingfabriek waar de omstandigheden niet optimaal zijn. Door met ons samen te werken krijgen ze een baangarantie."
Terres des Hommes leidt de jongeren op in bijvoorbeeld lezen, schrijven en bankieren. "Wij geven ze een vakopleiding, want soms leren ze op school nog naaien op een machine met een voetpedaal, terwijl het bij ons allemaal machinaal gaat", zegt Helmink.
Beheersbaar groeien
Een kledinglijn, winkel én fabriek vormen een grote verantwoordelijkheid voor een klein bedrijf. Het wil daarom voorzichtig groeien, vertelt ze. "We hadden meerdere winkels kunnen openen, maar willen het beheersbaar houden. We hebben daarnaast nog vier andere mensen in dienst in Nederland en een groep adviseurs, freelancers en verkoopagenten om op terug te vallen."
Alhoewel het bedrijf al even bestaat, begint duurzaam geproduceerde kleding steeds meer door te breken. Dat merkt ook Helmink: "In Nepal zijn fabrikanten op zoek naar manieren om zich te kunnen onderscheiden. Het is ook een kans: ze merken dat er meer vraag naar is."