Ga naar de inhoud
Toekomstmakers

Cohere scoort 3 ton om je huis duurzamer te maken

Beeld © Jan-Willem Heinen

Cohere, de startup van Jan-Willem Heinen, heeft 300.000 euro aan financiering binnengehaald voor de ontwikkeling van zijn Energy Manager. Een apparaat dat je huis duurzamer moet maken.

Hij moest wel een tijdje op zoek naar die tonnen. Heinen klopte bij meerdere investeerders aan voordat hij beet had, zegt hij tegen RTL Z. Uiteindelijk kreeg hij een Angel Investor, bedrijfsinvesteerder en een Venture Capitalist zover om gezamenlijk drie ton in te leggen voor zijn bedrijf. De investeerders zelf blijven liever anoniem.

Dat geld gaat hij gebruiken voor de verdere ontwikkeling van de Energy Manager, een apparaat dat het volgens de ondernemer veel makkelijker maakt om een woning volledig duurzaam te maken.


Thumbnail

Slim stroomnet


Het apparaat maakt eigenlijk het stroomnet in je huis slimmer door je stroomverbruik in kaart te brengen. Zo kun je in de gaten houden wat de beste momenten zijn om bijvoorbeeld je elektrische auto op te laden. Zo voorkom je overbelasting, maar krijg je ook een lagere energierekening. En heb je zonnepanelen, dan laadt je auto op je zonnepanelen.

Cohere werkt inmiddels al drie jaar aan het product, dat nu klaar is voor de consument en vanaf vandaag wordt verkocht. De Energy Manager heeft een introductieprijs van 595 euro.

Dat is een flink bedrag, maar volgens Heinen heeft de consument dat zo terugverdiend. "Als je een elektrische auto hebt, of een warmwaterpomp, dan levert onze Energy Manager jaarlijks een besparing op van 700 euro."

Vooral voor de duurzame huizen
Heb je nog geen zonnepanelen, elektrische auto, thuisbatterij of warmtepomp, dan valt die besparing wel een stuk lager uit. Heinen lachend: "Onze Energy Manager werkt wel het beste in duurzaam ingerichte huizen."

Maar dat is volgens hem wel een steeds groter wordende trend, waar hij met zijn bedrijf vroeg op in wil haken. Verschillende woningcorporaties zijn al bezig met de zogeheten nulwoningen, energieneutrale huizen. In dat soort woningen ziet hij een mooie rol weggelegd voor zijn product.

"Huizen moeten in de toekomst gewoon honderd procent duurzaam worden, dat is onze missie."

Plannen met Tesla
Hij ziet ook een rooskleurige toekomst voor zijn bedrijf. Nu focust zijn team zich nog vooral op de integratie van hun systeem met de powerwall van Tesla. "Als het ons lukt om onderdeel te worden van de systemen van Tesla, dan zijn we al een heel eind."

Met de drie ton die Cohere nu heeft verzameld, verwacht het bedrijf minstens een jaar vooruit te kunnen. Dat is ook afgesproken met de investeerders. Heinen durft ook nog niet te zeggen of hij weer op eenzelfde manier op zoek zal gaan naar financiering. “Het voordeel is nu, we hebben nu een duidelijk product dat we op de markt hebben gebracht. Die stap hebben we al gemaakt.”