Ga naar de inhoud
'Beetje raadselachtig'

Faillissementsgolf blijft nog uit: minder bedrijven op de fles in juli

Het aantal faillissementen is al wel 15 maanden op rij hoger dan in dezelfde maand een jaar eerder. Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / Peter Hilz

In juli werden in Nederland 255 bedrijven failliet verklaard. Dat is 47 minder dan een maand eerder, blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS). In vergelijking met een jaar geleden was er wel een toename, maar ten opzichte van de periode vóór corona is het aantal faillissementen nog altijd laag.

"Een beetje raadselachtig", noemt Peter Hein van Mulligen, hoofdeconoom van het CBS het. Na het aflopen van de coronasteun, vorig jaar, was de verwachting dat het aantal faillissementen flink zou oplopen.

Faillissementsgolf komt maar niet

Bedrijven moeten immers te veel betaalde coronasteun terugbetalen en ook uitgestelde belasting gaan betalen. En aangenomen was dat door de coronamaatregelen ook bedrijven werden gered die eigenlijk niet levensvatbaar waren.

De verwachte faillissementsgolf wil maar niet komen. Het aantal faillissementen liep in de afgelopen maanden weliswaar op, maar nu is er een afname: een daling van 304 in juni tot 255 in juli. En het aantal faillissementen ligt nog steeds flink lager dan vóór corona.

Zes
Lees ook:
Zes andere partijen steunen aanvraag faillissement Big Bazar

"De economie stagneert al een tijdje, sinds het voorjaar van 2022 is de economie niet of nauwelijks gegroeid en ook elders in Europa is de groei niet uitbundig. Maar de arbeidsmarkt doet het nog wel goed, dus de economische signalen zijn wel gemengd", zegt Van Mulligen.

Bedrijven lijken het toch te redden

"Veel bedrijven lijken het toch te redden" zegt hij. Een toename van het aantal bedrijven dat stopt zonder dat er sprake is van een faillissement, ziet hij ook niet.

Volgens hem was de vrees dat de grote prijsstijgingen de nekslag zouden zijn voor veel bedrijven, vooral in de horeca. "Maar dat is nog niet te zien in de cijfers."

Hoe
Lees ook:
Hoe het iconische showrestaurant Le Garage op de fles ging

Inhaalvraag

Er was gedacht dat er veel zombiebedrijven waren, die bij tegenvallers snel zouden omvallen. "Maar blijkbaar waren het geen zombies en zijn ze opnieuw tot leven gewekt. Er is ook wel veel vraag bijgekomen, het kan zijn dat noodlijdende horecabedrijven dankzij inhaalvraag toch blijven voortbestaan."

"Maar uiteindelijk is het toch wel een raadsel dat ondanks het feit dat de economie het matig doet we toch niet die enorme groei in het aantal faillissementen zien", besluit Van Mulligen.  

Bouw en handel

In de bouw was het grootste aantal faillissementen, namelijk 39. Dat is 7 procent minder dan in juni. In de handel, waarin de afgelopen maanden de meeste faillissementen werden uitgesproken, nam het aantal flink af van 66 in juni naar 34 in juli.

De bouwnijverheid en de handel behoren tot de grootste bedrijfstakken. Relatief gezien werden in juli de meeste faillissementen uitgesproken in de sector horeca. Daar gingen 28 bedrijven failliet, tegen 27 in juni.

In deze video zie je wat er gebeurt als je failliet gaat, wat de gevolgen zijn en hoe je weer van een faillissement afkomt:

Zo werkt een faillissement

03:51