Ga naar de inhoud
150 miljoen beschikbaar

VVD en D66 willen ondernemers helpen te vergroenen: 'De markt faalt'

De aanleg van zonnepanelen. Beeld © Getty

Ondernemers in het midden- en kleinbedrijf moeten makkelijk goedkoop geld kunnen lenen om hun bedrijf te verduurzamen, energiezuiniger en schoner te maken. Regeringspartijen VVD en D66 willen dat het kabinet daar 150 miljoen euro voor uittrekt. Haagse bronnen vertellen dat minister Jetten (Klimaat) het plan wil steunen.

Volgens het D66 Tweede Kamerlid Romke de Jong doen banken te weinig om ondernemers die willen verduurzamen te helpen en dus moet de overheid aan de bak: "Bedrijven hebben moeite met de snel stijgende rentes, banken financieren minder makkelijk dan in het verleden en dus willen we regelen dat de kleine ondernemer die de omslag wil maken makkelijk aan geld kan komen."

De Jong wijst erop dat ondernemers die afhankelijk waren van fossiele energie door de Oekraïne oorlog heel hoge energiekosten kregen. Voor hen is verduurzaming dus van levensbelang. De Jong: "De overheid moet goedkoop geld leveren zodat bijvoorbeeld een bakker kan overstappen van een gasgestookte oven naar een elektrische oven die draait op zonnepanelen."

Elektrische busjes

Zijn VVD-collega Aartsen: "Heel veel ondernemers willen vergroenen, maar kunnen dat niet. De bank leent ze geen geld of alleen tegen heel hoge rente en daarom moeten we ze helpen, zodat ze bijvoorbeeld elektrische busjes kunnen kopen." De VVD’er denkt aan een rentetarief van rond de 2,5 procent terwijl de bank momenteel 8 of 9 procent rente vraagt.

Energiesteun
Lees ook:
Energiesteun voor kleine ondernemers fors uitgebreid

Volgens beide Kamerleden staat er in de overheidsboeken een bedrag van 150 miljoen euro gereserveerd. Dat moet van hen in zijn geheel ten goede komen aan kleine ondernemers die makkelijk en snel willen verduurzamen.

Bureaucratische rompslomp

De Jong: "De overheid moet er zijn voor ondernemers, waar de markt faalt. En momenteel faalt de markt dus moeten wij ervoor zorgen dat die bedrijfjes goedkoper kunnen werken omdat ze minder afhankelijk worden van fossiele energie."

Beide Kamerleden beloven dat hun regeling ook makkelijk zal zijn en geen grote bureaucratische rompslomp zal vergen. Als het aan hen ligt moeten de kleine ondernemers die dat willen er nog dit jaar gebruik van kunnen maken.

Tata
Lees ook:
Tata Steel wil 1 miljard subsidie voor schone staalproductie