Van de ruim 60.000 ondernemers die tijdens corona overheidssteun kregen en zich nog niet hadden gemeld voor terugbetaling, hebben 15.000 dat alsnog gedaan. Maar de andere 45.000 hoeven niet te hopen dat hun schuld wordt kwijtgescholden, waarschuwt staatssecretaris Marnix van Rij van Financiën tegen RTL Z.
Het is belangrijk dat ondernemers met een coronaschuld zich melden, aldus Van Rij. Vanaf juli gaat het ministerie van Financiën beginnen met het invorderen van coronaschulden, zegt hij.
Op 1 oktober 2022 waren er nog meer dan 266.000 ondernemers die nog coronaschulden moesten terugbetalen. Inmiddels zijn dat er nog ruim 237.000. Daarvan zijn er dus zo'n 45.000 die nog niets van zich hebben laten horen.
Deurwaarder
Maar die 45.000 zullen ook moeten gaan betalen, maakt Van Rij duidelijk. De brieven die het ministerie gaat versturen zullen in eerste instantie gaan naar ondernemers die al een belastingschuld hadden voordat corona uitbrak, gebruik hebben gemaakt van de mogelijkheid om pas later terug te betalen, maar nog steeds niets van zich hebben laten horen, zegt hij.
Uiteindelijk zullen zij met een deurwaarder te maken krijgen. Maar deze zullen volgens Van Rij niet meteen beginnen met beslag leggen, maar eerst het gesprek aangaan. Rij.
'Geen kwijtschelding'
Van Rij zegt niet te weten of de ondernemers met een coronaschuld die nog geen contact hebben opgenomen dat wel willen maar niet kunnen, of dat zij afwachten en denken dat hun schuld misschien wel kwijtgescholden wordt. Maar daar hoeven ze niet op te rekenen, herhaalt Van Rij. Er zijn immers al heel wat ondernemers die hun coronaschulden al hebben afbetaald, of daar mee bezig zijn, geeft hij aan.
Het is logisch dat ook zij moeten terugbetalen, vindt ook Wilbert Herbers van de Stichting Ondernemersklankbord, die advies en steun biedt aan ondernemers in het MKB. Want ondernemers die wel goed draaien zullen zich volgens hem anders afvragen waarom zijn niet ook kwijtschelding krijgen.

Schuldsanering
Als ondernemers de schuld echt niet kunnen terugbetalen, dan kan de Belastingdienst meehelpen met een schuldsanering, zegt Van Rij.
Bij een eenmanszaak of een VOF kun je naar de afdeling Schuldhulpverlening van de gemeente, legt Herbers uit. Als ondernemers inkomsten hebben, bijvoorbeeld uit loondienst, en geen nieuwe schulden maken, dan kunnen ze in de schuldhulp in anderhalf jaar van hun coronaschulden af zijn, aldus Herbers.
'Voor veel is het te laat'
Maar voor veel ondernemers die nog niets van zich hebben laten horen is het te laat, vreest Herbers. Voor veel van hen zijn de schulden vaak al te groot, zegt hij. Er is dan niet alleen sprake van een belastingschuld, maar er moet ook NOW-steun worden terugbetaald. En de invorderingsrente gaat ook nog eens omhoog. Nu is dat nog 2 procent, per 1 juli wordt dat 3 procent en vanaf 1 januari volgend jaar 4 procent.
En vaak hebben ondernemers met coronaschulden ook nog een privéschuld, en dat beseffen ze vaak niet, aldus Herbers. Bovendien moeten ook nieuwe belastingschulden worden betaald, waarschuwt hij. Veel ondernemers schuiven volgens hem de problemen voor zich uit. "Het is eigenlijk een ongeluk dat je ziet aankomen."
In deze video zie je dat De Tweede Kamer en het kabinet boos zijn omdat KLM de voorwaarden voor de coronasteun die het kreeg aan zijn laars lapt: