Het bedrijfje bestaat pas twee jaar en heeft toch al klanten zoals T-Mobile, de Dierenbescherming en DSM en er zijn gesprekken gaande met enkele grote tv-bedrijven. Hoe ze dat voor elkaar kregen? Simpel: ze ontwikkelden een zoekfunctie om door video- en geluidsfragmenten naar woorden te kunnen zoeken.
"Wij maken audio en video doorzoekbaar. Onze technologie kan uit video of audio halen wat er is gezegd, wiens gezicht of welk logo er in beeld is geweest", vertelt algemeen directeur Roland Sars. Dat wordt allemaal opgeslagen, dus is ook achteraf automatisch doorzoekbaar. In de afgelopen twee jaar maakte het Media Distillery al 100.000 programma's doorzoekbaar. Die toepassing in de mediamonitoringmarkt levert nu ook de meeste omzet op.
Bedrijven hebben daar een abonnement op, om te kijken wat er over hun gezegd wordt in de media. "Vergelijk het met de ouderwetse knipseldienst, waar je vroeger een pdf-je kreeg met uitgeknipte artikelen", legt oprichter Joost de Wit uit. "Wij kunnen dat ook doen voor radio of tv, maar kunnen ook zoeken op thema’s, de naam van de ceo of die van de concurrent."
Realtime PR-flaters monitoren
"Het systeem werkt realtime, dus het kan ook handig zijn voor damagecontrol als een bedrijf een pr-flater begaat", vertelt hij. De oprichters denken een gat in de markt gevonden te hebben, want hoewel de impact van radio en tv groot is, 'werd het heel slecht gemonitord'.
"Het was mensenwerk, waarbij werd geturfd of een bedrijf werd genoemd. Wij doen dat automatisch", aldus Sars. Zo maakte GeenPeil, dat het referendum over Oekraïne in gang zette, gebruik van de service van het bedrijf en zoeken journalisten van de KRO-NCRV terug wat er al is gezegd en uitgezonden over een bepaald nieuwsonderwerp.
Twee investeringsmaatschappijen zien wel brood in het bedrijf en het businessmodel. Om uit te kunnen breiden naar het buitenland steken Peak Capital en Vortex Capital Partners in totaal 600.000 euro in Media Distillery, dat De Wit in 2014 samen met Geert Vos oprichtte. Ook Sars zelf steekt geld in het bedrijf.
Met de oprichting van hun bedrijf konden ze het idee dat De Wit bij TNO ontwikkelde commercieel gaan exploiteren, iets waar bij het Delftse onderzoeksinstituut geen ruimte voor was. "We hebben het getest met klanten van LexisNexis en er was meteen enthousiasme over de mogelijkheden. Dat wilden we aanbieden aan klanten, maar dat kon niet bij TNO. Toen zijn we maar voor onszelf begonnen, dat was altijd al de ambitie", vertelt De Wit.
Investeringen om te groeien
Sars, oprichter van BackupAgent, kwam begin dit jaar aan boord bij het bedrijf met als doel investeringen op te halen om te kunnen groeien. De Wit en Sars kwamen via de incubator Yes!Delft in contact met de investeerders, wat nog niet vanzelfsprekend was, want 'zo'n incubator lijkt nog het meest op een beautycontest', vertelt De Wit: "Er zijn heel veel startups die op zoek zijn naar geld."
Potentiële investeerders kijken daarbij naar het idee, de omzet en de omzetgroei. Zonder precies te zeggen hoeveel omzet hun bedrijf maakt, zit het daarmee wel snor volgens de twee: "Vorig jaar draaiden we überhaupt voor het eerst omzet en konden we meteen zwarte cijfers schrijven."
Complementair team
Ook de komst van Sars lijkt z'n vruchten te hebben afgeworpen: "In deze fase kijken investeerders vooral naar het team onder het motto: beter een matig idee met uitstekend team dan andersom", zegt Sars daar zelf over. "Wij vullen elkaar perfect aan: Joost vanuit z'n onderzoeksachtergrond, Geert heeft veel ervaring met schaalbare omgevingen en ikzelf heb natuurlijk ervaring met een startup en de commerciële kant van een bedrijf."
Nu de investering binnen is willen de drie groeien. Onderdeel daarvan is uitbreiden in onder meer België, Frankrijk, Duitsland en Engeland. Daarvoor zijn investeringen in onder meer hardware nodig. Daarnaast wil het bedrijf mensen aan nemen om het product verder uit te breiden. "Het moet state-of-the-art blijven, net als dat Google en Facebook constant blijven doorontwikkelen", zegt De Wit.
Het bedrijf voert verkennende gesprekken met tv-aanbieders om het mogelijk te maken in programma’s fragmenten terug te zoeken. "Dan hoef je niet de hele uitzending van DWDD te kijken om dat ene fragment met Douwe Bob te zien", geeft Sars als voorbeeld. Ook wordt met universiteiten gesproken om opgenomen hoorcolleges doorzoekbaar te maken.