Fixico, de app waarmee je snel schade kan laten herstellen aan je auto, heeft een investering van twee miljoen euro gekregen. De ambities zijn groot: "Wij willen internationaal een heel grote speler worden."
De bedoeling van de app is dat automobilisten die schade rijden eenvoudig hun wagen weer op kunnen laten lappen. Met de app kun je foto's van de schade doorsturen naar Fixico, zij beloven dat je dan binnen 24 uur drie offertes binnenkrijgt van herstelbedrijven. Op die manier kun je eenvoudig kiezen op basis van bijvoorbeeld prijs, beoordeling of afstand.
Frustratie
De startup is begonnen uit frustratie, vertelt medeoprichter Derk Roodhuyzen. Na een keer schade te hebben gereden bleek dat het bijna niet te doen was om uit te vinden waar je dat het best en het goedkoopst kon laten herstellen. "Google gaf alleen een lijst met herstelbedrijven, daar heb je niet zoveel aan."
In 2013 begonnen Roodhuyzen en zijn zakenpartner Mark van Laar daarom Fixico. Het begon met 70 aangesloten herstelbedrijven in Amsterdam, inmiddels kun je overal in Nederland terecht met de app.
Twee miljoen
Om verder te kunnen groeien heeft het bedrijf, dat inmiddels is uitgegroeid tot 25 mannen en vrouwen, een investering gekregen van twee miljoen euro van Orange Growth Capital. Daarvoor krijgt de investeerder een aanzienlijk belang.
Eerder haalde Fixico al zes ton op bij zogenoemde angel investors.
Grootse ambities
Met dat geld willen de heren hun bedrijf klaarstomen om door te stoten naar het buitenland. "We kijken natuurlijk naar de buurlanden. Duitsland is de grootste automarkt, dus dat is voor de hand liggend", zegt Roodhuyzen. Maar het enthousiasme en de ambities gaan veel verder: "Ook landen veel verder weg kunnen interessant zijn. Dat hangt ook af van wat voor partners we kunnen vinden."
"In eerste instantie kijken we naar Europa, maar het kan een gekke draai krijgen. We hebben de ambitie om Fixico tot een heel groot bedrijf te maken."
Geld verdienen
Fixico verdient zijn geld door een commissie te vragen van de herstelbedrijven. Voor de klanten is de dienst helemaal gratis. Maar winst wordt er nog niet gemaakt.
"Dat is een bewuste keuze", zegt Roodhuyzen. "Winst maken had wel gekund, maar we zetten alles in op groei. En hard groeien kost veel geld." Hoeveel verlies er wordt geboekt wil het bedrijf uit strategische overwegingen niet kwijt.