Dinsdag 16 mei werden de winnaars van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2023 bekend. We zetten de vier winnaars van dit jaar voor je op een rijtje.
Dinsdag 16 mei was de grote dag voor de vijftien finalisten van de Rabo Duurzame Innovatieprijs. De dag waarop zij alle vijftien voor de verschillende jury's mochten pitchen én te horen te kregen wie er met de winst naar huis gingen. Er werden prijzen uitgedeeld in drie categorieën: voedseltransitie, inclusieve samenleving & gezondheid en energietransitie. Naast deze drie juryprijzen was er ook een ledenprijs. Deze werd gekozen door de Rabobank-leden die de afgelopen tijd een stem konden uitbrengen op hun favoriete innovatie.
In totaal waren er dus vier winnaars die naast de geldprijs van €20.000,- live zendtijd op RTL Z kregen, deze pitches en interviews kun je in onderstaande video's bekijken Ook ontvangen de winnaars €2.500,- coachingsbudget én krijgen ze toegang tot innovatiefestival Springtij.
Winnaar voedseltransitie: MantiSpectra
MantiSpectra is de winnaar in de categorie voedseltransitie met hun innovatie ChipSense. Deze innovatie kan met behulp van een chip materiaaleigenschappen van voedsel bepalen. Kaylee Hakkel: “Met deze chip kunnen we het onzichtbare licht meten en bijvoorbeeld laten zien hoeveel suiker er in een tomaat zit of de hoeveelheid proteïnen in melk.” MantiSpectra richt zich met hun innovatie in de eerste plaats op de voedselindustrie. Boeren kunnen aan de hand van de chip bijvoorbeeld veel preciezer bepalen wanneer er geoogst moet worden. En zuivelfabrikanten hoeven geen samples meer naar laboratoria te sturen en te wachten op de resultaten, maar kunnen zelf meten. “De techniek van onze chip werkt op basis van spectrometers, die bestaan al heel lang maar zijn heel duur en groot en kun je niet gemakkelijk meenemen. Met ChipSense willen we deze technologie voor iedereen beschikbaar maken en zo zorgen voor minder voedselverspilling.”
Winnaar inclusieve samenleving & gezondheid: Easee
Easee kwam als beste uit de bus in de categorie inclusieve samenleving en gezondheid en ontwikkelde de eerste gecertificeerde online oogmeting ter wereld om zodoende oogzorg laagdrempeliger en toegankelijker te maken. Yves Prevoo is ceo en oprichter van het platform: "Een kleine vijf miljard mensen op de wereld hebben zichtsproblemen en door vergrijzing en toenemende schermtijd onder kinderen wordt dat aantal alleen maar groter. Om oogzorg dan toegankelijk te houden, is digitalisering daarvan in mijn ogen noodzakelijk." Met Easee kun je in vijftien tot twintig minuten zelf thuis een oogmeting doen. Prevoo: "Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding, laptop en smartphone en de metingen worden altijd gecheckt door een van onze optometristen." De volgende stap die Easee zou willen maken is het ontwikkelen van een oogtest speciaal voor kinderen."
Winnaar energietransitie: PAKT
PAKT ging met de winst van de categorie energietransitie naar huis. PAKT is een studenten-startup gelieerd aan de TU Eindhoven en Delft die een circulair retoursysteem voor glazen verpakkingen bouwt. Thijs Wester is één van de bedenkers: “Het begon eigenlijk met een heel simpele vraag: waarom wassen we drinkglazen af om ze vervolgens opnieuw te gebruiken, en gooien we glazen potten van bijvoorbeeld jam na één keer gebruiken kapot? Dat is eigenlijk heel zonde.” PAKT werkt daarom aan een systeem dat glazen verpakking recyclet, zonder ze tussentijds te breken en om te smelten. “Dat omsmelten tot een nieuwe pot kost namelijk gigantisch veel energie en door die stap over te slaan kunnen we dat energieverbruik met een factor acht reduceren.”
Winnaar ledenprijs: Refurb Battery
RefurbBattery tot slot behaalde de meeste stemmen onder de Rabobank-leden en ging dus met de ledenprijs naar huis. “Met Refurb Battery nemen we oude fietsaccu’s in om de oude energiecellen eruit te halen en vervolgens te gebruiken in nieuwe energie opslagoplossingen. Marty Smits is directeur van Refurb Battery: “De fietsaccu’s die we binnen krijgen controleren we altijd grondig, we kunnen lang niet alles gebruiken. Vervolgens halen we de batterijen uit elkaar en testen de batterijcellen.” Om de energietransitie te volmaken hebben we veel batterijen nodig en die komen nu nog grotendeels voort uit grondstoffen en ongezonde mijnen in Afrika. “Met Refurb Battery kunnen we de cirkel sluiten door cellen keer op keer opnieuw te gebruiken. Onze droom is dat alle gebruikte accu’s bij ons terecht komen voor een nieuw leven.”
Ga naar de website voor meer informatie over de Rabo Duurzame Innovatieprijs en de winnaars.