Ga naar de inhoud
Aangeboden door Rabobank

Circulaire kinderfiets en eindelijk een goedkoop energieopslagsysteem

Vijftien duurzame innovaties die er echt toe doen staan op 16 mei 2023 in de finale van de Rabo Duurzame Innovatieprijs. Welke van de vijf finalisten in de categorie energietransitie zal er met de prijs naar huis gaan? We zetten de kanshebbers hieronder voor je op een rijtje.

Ruim tweehonderd startups die er écht toe doen meldden zich begin dit jaar aan voor de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2023. Uit deze enorme hoeveelheid inzendingen hebben de kritische selectiecommissies vijftien finalisten geselecteerd. De finalisten zijn onderverdeeld in drie categorieën: voedseltransitie, inclusieve samenleving & gezondheid en energietransitie.
Vorige week stelden we de finalisten in de categorie Inclusieve samenleving & gezondheid aan je voor en hier lees je welke innovaties er kans maken in de categorie voedseltransitie. In dit artikel bespreken we de vijf finalisten in de categorie energietransitie.

BikeFlip is een duurzaam abonnement op een circulaire kinderfiets

Het idee voor BikeFlip ontstond toen mede-oprichter Casparis Beyer voor een studieopdracht een fictieve startup moest bedenken: “We bedachten ons: er zijn al abonnementen op fietsen voor volwassenen, maar het is eigenlijk veel logischer voor kinderen want die groeien nog en hebben dus veel vaker een nieuwe fiets nodig.” Met BikeFlip groeien de fietsen van de kinderen eigenlijk met ze mee. Ouders betalen een vast bedrag per maand en kunnen van fiets wisselen wanneer dat nodig is. Fijn voor kinderen en hun ouders, maar ook voor de planeet: “We gebruiken uitsluitend tweedehands fietsen en willen daarmee de reststroom aan miljoenen fietsen alleen al in Nederland, opnieuw inzetten.”

Coolgradient kan tot 40% van de energie van datacenters besparen

“We verzamelen de data van heel veel sensoren, of dat nu temperatuur of airflow is, en die data gebruiken we vervolgens om datacenters te laten zien hoe ze energie-efficiënter kunnen worden”, legt Jasper de Vries uit. De Vries is ceo en co-founder van Coolgradient en wil met zijn innovatie een bijdrage aan de energietransitie en daarmee een duurzamere wereld doen. “Er zijn namelijk nog tweeënhalf keer zoveel datacenters nodig dan er nu zijn, dus minder energieverbruik is erg welkom.”

Elestor: 100% duurzame energie, ook als het niet waait en de zon niet schijnt

Elestor ontwikkelde een heel grote batterij waarin je energie ontzettend goedkoop kunt opslaan. “Dat doen we met een flowbatterij, waterstof en broom. Die combinatie en de manier waarop de batterij in elkaar gezet is, is compleet nieuw,” aldus bedenker Floris van Dijk. Met de batterij van Elestor kun je energie die opgewekt is met de zon of wind, opslaan om te gebruiken op momenten dat er geen zon of wind is. De energie kan tot een week lang opgeslagen worden en zo een belangrijke bijdrage aan de energietransitie doen. De missie van Elestor? “Een 100% duurzaam energiesysteem, ook als het niet waait en de zon niet schijnt.”

PAKT bouwt een circulair retoursysteem voor glazen verpakkingen

PAKT is een studenten-startup gelieerd aan de TU Eindhoven en Delft die een circulair retoursysteem voor glazen verpakkingen bouwt. Thijs Wester is één van de bedenkers: “Het begon eigenlijk met een heel simpele vraag: waarom wassen we drinkglazen af om ze vervolgens opnieuw te gebruiken, en gooien we glazen potten van bijvoorbeeld jam na één keer gebruiken kapot? Dat is eigenlijk heel zonde.” PAKT werkt daarom aan een systeem dat glazen verpakking recyclet, zonder ze tussentijds te breken en om te smelten. “Dat omsmelten tot een nieuwe pot kost namelijk gigantisch veel energie en door die stap over te slaan kunnen we dat energieverbruik met een factor acht reduceren.”

Refurb Battery maakt nieuwe energie-oplossingen van oude fietsaccu’s

“Met Refurb Battery nemen we oude fietsaccu’s in om de oude energiecellen eruit te halen en vervolgens te gebruiken in nieuwe energie opslagoplossingen. Marty Smits is directeur van Refurb Battery: “De fietsaccu’s die we binnen krijgen controleren we altijd grondig, we kunnen lang niet alles gebruiken. Vervolgens halen we de batterijen uit elkaar en testen de batterijcellen.” Om de energietransitie te volmaken hebben we veel batterijen nodig en die komen nu nog grotendeels voort uit grondstoffen en ongezonde mijnen in Afrika. “Met Refurb Battery kunnen we de cirkel sluiten door cellen keer op keer opnieuw te gebruiken. Onze droom is dat alle gebruikte accu’s bij ons terecht komen voor een nieuw leven.”

Pitch- en finale dag

Dinsdag 16 mei is voor bovenstaande en de andere tien finalisten de grote dag. Tijdens deze pitch- en finaledag zullen de juryleden in elke categorie een winnaar aanwijzen. Deze bekendmaking en uitreiking zal live te volgen zijn bij RTL Z, bovendien mogen de uiteindelijke winnaars hun pitch na de bekendmaking live op televisie doen.

Meer weten over de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2023? Ga naar de website om er alles over te lezen.