Ga naar de inhoud
Aangeboden door Rabobank

Refurbished sneakers en een oogmeting die je thuis zelf kunt doen

De oogmeting van Easee kun je zelf thuis online doen

Vijftien duurzame innovaties die er echt toe doen staan op 16 mei 2023 in de finale van de Rabo Duurzame Innovatieprijs. In dit artikel stellen we de vijf finalisten in de categorie inclusieve samenleving & gezondheid aan je voor. Wie van deze vijf impact startups gaat er met de winst vandoor?

Ruim tweehonderd startups die er écht toe doen meldden zich begin dit jaar aan voor de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2023. Uit deze enorme hoeveelheid inzendingen hebben de kritische selectiecommissies vijftien finalisten geselecteerd. De finalisten zijn onderverdeeld in drie categorieën: voedseltransitie, inclusieve samenleving & gezondheid en energietransitie.
In dit artikel bespreken we de vijf finalisten in de categorie inclusieve samenleving & gezondheid. In dit artikel van vorige week kun je de vijf finalisten in de categorie voedseltransitie bekijken en volgende week stellen we de kanshebbers in energietransitie aan je voor.

Easee maakt oogzorg toegankelijk door digitalisering

Easee is de eerste gecertificeerde online oogmeting ter wereld en wil oogzorg laagdrempeliger en toegankelijekr maken. Yves Prevoo is ceo en oprichter van het platform: "Een kleine vijf miljard mensen op de wereld hebben zichtsproblemen en door vergrijzing en jonge kinderen die veel op schermen kijken wordt dat aantal alleen maar groter. Om oogzorg dan toegankelijk te houden, is digitalisering daarvan in mijn ogen noodzakelijk." Met Easee kun je in vijftien tot twintig minuten zelf thuis een oogmeting doen. Prevoo: "Het enige wat je nodig hebt is een internetverbinding, laptop en smartphone en de metingen worden altijd gecheckt door een van onze optometristen." De volgende stap die Easse zou willen maken is het ontwikkelen van een oogtest voor kinderen."

Dytter is een innovatief boekingsplatform voor de zorg

Dytter is een boekingsplatform voor de zorg dat vraag en aanbod samenbrengt. "Zelfstandige zorgverleners kunnen zich op het platform aanbieden," vertelt oprichter André Piso. "Nu kunnen alleen bedrijven deze zorgverleners nog boeken, later kunnen consumenten dit ook." Dytter is ontstaan uit een persoonlijke ervaring van Piso die erachter kwam hoe ingewikkeld en omslachtig het kan zijn om een passende hulpverlener te boeken toen zijn vader dementerende was. "Onze toegevoegde waarde zit hem er in dat het veel sneller kan en dat we een hele pool met zorgverleners hebben." Met het winnen van de Rabo Duurzame Innovatieprijs wil Dytter de stap van nu b2b naar straks b2c sneller maken, zodat nog veel meer mensen het gemak van Dytter kunnen ervaren.

SmartFloor helpt vallen van ouderen te voorkomen

SmartFloor is een innovatief product dat ingezet kan worden voor valpreventie bij ouderen. "Je hebt een vloertje en als je over dat vloertje loopt met een sensor rond je enkel, wordt in één minuut je manier van lopen, je balans en je cadans geanalyseerd en kan vastgesteld worden of je valgevaarlijk bent," aldus ceo Frans Lefeber. Op basis van de analyse kan vervolgens bepaald worden of er een interventie nodig is in de vorm van een beweegprogramma, specifieke fysiotherapie of een hulpmiddel zoals een rollator. Met SmartFloor hoopt Lefeber heel wat leed te kunnen voorkomen en dat is hard nodig: "Er zijn meer dan vijfduizend doden per jaar door een valincident en elke vijf seconden wordt er een oudere naar de spoedeisende hulp gebracht omdat hij of zij gevallen is." 

Zelfrijdende
Lees ook:
Zelfrijdende tractoren en minder voedselverspilling door AI

Vini Mini wil ouders helpen om voedselallergie bij baby's te voorkomen

Toen het zoontje van Laurie Lancee als baby een levensbedreigende allergische reactie kreeg, ontstond bij Lancee het idee voor Vini Mini: een impact startup die voedselsupplementen biedt om voedselallergie bij baby's te voorkomen. "De allergische reactie van mijn zoontje was voor mij echt traumatisch en ik wil andere ouders voor zo'n ervaring behoeden. Met Vini Mini kun je gemakkelijk en veilig voor het eerst pinda aan je kindje geven door ons poeder door iets heen te roeren. Als je een kindje met een normaal risico hebt gaat dat in drie opbouwende stappen, bij een kindje met een hoger risico werken we met zes opbouwende hoeveelheden." Op dit moment heeft één op de vier kinderen een voedselallergie en dat aantal stijgt hard. Vini Mini heeft als missie om voedselallergie te voorkomen en ouders daarbij te helpen. Naast pinda wil Vini Mini in de toekomst ook andere allergenen op de markt brengen.

WEAR verkoopt refurbished tweedehands sneakers

WEAR koopt tweedehands sneakers in bij sorteerbedrijven, deze sneakers maken ze schoon, voorzien ze van een nieuw binnenzooltje en verkopen ze vervolgens als pre-loved sneakers. "Het unieke aan WEAR is dat we focussen op drie verschillende impactgebieden: duurzaamheid, circulariteit en inclusiviteit", vertelt oprichter Pim Roggeveen. "Met die laatste, inclusiviteit, zijn we begonnen omdat we zagen dat in Rotterdam veel mensen geen aansluiting hebben tot de arbeidsmarkt. Bijvoorbeeld omdat ze niet de juiste papieren hebben of al heel lang niet meer gewerkt hebben. Deze doelgroep is heel breed, maar met sneaker cleaning kunnen we vrijwel deze hele doelgroep in werk voorzien en ze wel weer aansluiting tot de arbeidsmarkt geven." Daarnaast wil WEAR aan een mooiere wereld bijdragen door de levensduur van sneakers te verlengen. Roggeveen: "De kledingindustrie is een heel vervuilende industrie en daar hopen wij met WEAR een verandering in teweeg te kunnen brengen."

Bekendmaking live op tv

Dinsdag 16 mei is voor bovenstaande en de andere tien finalisten de grote dag. Tijdens deze pitch- en finaledag zullen de juryleden in elke categorie een winnaar aanwijzen. Deze bekendmaking en uitreiking zal live te volgen zijn bij RTL Z, bovendien mogen de uiteindelijke winnaars hun pitch na de bekendmaking live op televisie doen.

Meer weten over de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2023? Ga naar de website om er alles over te lezen.