Ga naar de inhoud
Attributen voor je feestje

Reuzenstekker of 'falende' startknop nodig? Bert regelt het

Koning Willem-Alexander opent Windpark Krammer door symbolisch een stekker in het stopcontact te steken. Beeld © ANP Foto

De koning steekt een enorme groene stekker in het stopcontact om een windpark te openen. Een burgemeester knipt met een metersgrote schaar het lint door bij een nieuw winkelcentrum. Wie bedenkt dit soort dingen? Nou, dat is Bert. Bert van den Langenberg uit Eindhoven.

Via zijn bedrijf Entertainment Service Langenberg biedt Van den Langenberg (60) praktisch alles te koop en te huur aan dat je maar kunt bedenken als het gaat om decorstukken, speciale props, verkleedkleren, ijstraktaties en nog veel meer dingen. Veel daarvan maakt hij zelf.

Een opening kan vermakelijker

Sommige dingen springen eruit. Zo kreeg hij ooit het verzoek om een troon te maken voor een optreden van de Toppers. Inmiddels heeft hij een hele troonafdeling op zijn website. "Zo'n verzoek is voor mij olie op het vuur om los te kunnen gaan. Al maakt het me niet uit of het voor de Toppers is of voor iemand anders. Ik maak heel veel leuke dingen, maar vaak voor een kleine groep mensen."

Openingsmomenten, dat is ook zoiets waarvan Van den Langenberg dacht: die kunnen toch vermakelijker. "Wat is er nou leuker dan dat iemand met een druk op de knop de opening wil verrichten, en dat die knop dan niet werkt? Op zo'n belangrijk moment? Dat was een leuk idee om op door te werken."

De ondernemer maakte een knop met special effects, waardoor het bij het indrukken lijkt of er kortsluiting is. Daarop volgden vragen van andere bedrijven en organisaties: voor een eigen variant op zo'n knop. Ook voor samenwerkingen werd Van den Langenberg steeds vaker gevraagd.

Daar komt het idee voor een bijna manshoge stekker vandaan, zegt hij. "Het gaat om connectie maken. Een stekker en een contrastekker, de een kan niet zonder de ander. Tijdens de bekendmaking gaat het erom dat mensen kunnen zien wat er gebeurt. Daarom maken we ze heel groot, zodat het fotomoment ook goed lukt." 

Nadenken over de toekomst

Met zijn team van vier mensen maakt de creatieve ondernemer eigenlijk alles zelf. "Het basisidee komt van mij, dat zet ik in een schets op papier. Eric, die ook alweer 25 jaar voor me werkt maakt er dan een 3D-tekening van. En dan gaat het in productie, daar hebben we alle apparatuur voor in huis." 

Door de lockdowns tijdens corona en de bijbehorende terugloop in aanvragen is zijn team aardig uitgedund, zegt Van den Langenberg.

"Die periode zijn we nu nog te boven aan het komen. Het zorgt er bij mij ook voor dat ik aan het nadenken ben over de toekomst. Gaan we nog meer dingen doen die we leuk vinden, zoals het maken van die stekkers? Of blijven we bijvoorbeeld ook nog springkussens verhuren?"

Onderzoek:
Lees ook:
Onderzoek: meeste ondernemers rekenen prijsstijgingen niet helemaal door

Clochard

Naast voorwerpen, decorstukken en apparaten is de ondernemer zelf ook in te huren. Voor ING zorgde hij op zakelijke bijeenkomsten voor een lach met een act als 'clochard', ook wel een zwerver genoemd.

"Dan zagen mensen me op de parkeerplaats lopen en checkten ze toch nog even of hun auto goed op slot zat. Tien minuten later zagen ze me dan binnen komen en kregen ze in de gaten dat ze op het verkeerde been waren gezet."

Uit de hobbysfeer

Het is een uitvloeisel van zijn eerste droom, want eigenlijk wilde de jonge Bert naar de kleinkunstacademie en daarna de planken op. Maar ja, zei iedereen in zijn omgeving, dat is zo'n onzeker bestaan.

Daarom volgde hij zijn andere droom en werd beroepsmilitair. "Daar heb ik nooit spijt van gehad", zegt hij. "Dat was in de tijd dat er nog dienstplicht was, je werkte alleen maar met jonge mensen. Superleuk." 

In de weekenden kluste hij bij. Als clown, als tafelgoochelaar, als vuurspuwer op middeleeuwse feesten. Na 13 jaar in militaire dienst besloot Van den Langenberg uit het leger te stappen. "Toen ben ik dat wat ik al die tijd in de hobbysfeer deed, verder gaan uitbreiden." 

Ondernemers
Lees ook:
Ondernemers helpen Turkije: 'Geld verdienen nu even niet belangrijk'

Lakschoenen

Wat de ondernemer inmiddels neerzet, is heel divers. "Van een paar lakschoenen bij een smoking tot een bedrijfsfeest voor driehonderd man aankleden in Brussel: geen telefoontje dat ik krijg is hetzelfde. Het is altijd leuk." 

Inmiddels is hij zestig en is hij nog steeds bij veel evenementen betrokken. "Ik moet zeggen: dat is ook wel iets waarvan ik denk, hoe lang kan ik dit nog blijven doen? Maar als je er staat, giert de adrenaline weer door je lijf. Het geeft je ook energie he. Als je de mensen ziet lachen, weet je waarvoor je het doet." 

De coronacrisis betekende niet alleen doffe ellende voor ondernemers, sommigen zagen gouden kansen:

Van fotolijsten naar hoestborden: deze ondernemer kent geen crisis

01:05