In ‘The Guide – door vrouwelijke ondernemers’ vertellen zes succesvolle vrouwelijke ondernemers hoe zij kansen pakken, hard groeien, impact maken en een gezonde work-life balance bewaken. Drie van hen lichten vast een tipje van de sluier op.
In Nederland staan vrouwen bijna de helft minder vaak aan het hoofd van een onderneming met personeel dan mannen. En als vrouwen ondernemen, doen ze dat aanzienlijk minder lang dan mannen én behalen ze minder omzet.
De exacte redenen hiervoor zijn lastig bloot te leggen, maar uit onderzoek van ABN AMRO blijkt dat vrouwen drie barrières ervaren wanneer het om ondernemerschap gaat: gebrek aan kennis over en toegang tot financiën, gebrek aan rolmodellen én het combineren van ondernemerschap met zorgtaken.
Inclusievere financiële wereld
Chantal Korteweg is directeur inclusieve banking bij ABN AMRO en heeft als doel om de diensten en producten van ABN AMRO inclusiever en toegankelijker te maken voor (onder andere) vrouwen. “Het is niet zo raar dat vrouwen barrières ervaren, want de bank is van oudsher door en voor mannen opgericht en ook nu nog steeds een heel masculiene wereld. Om deze barrières weg te nemen organiseren we vanuit ABN verschillende programma’s en events en hebben we een online hub speciaal gericht op vrouwen.”
Naast inclusiviteit heeft ABN AMRO ook oog voor de combinatie van zakelijk en privé. Want als ondernemer lopen je zakelijke en privéleven soms naast elkaar, maar komen vaak ook juist samen. ABN AMRO staat voor haar zakelijke klanten klaar tijdens alle financiële pieken en dalen, zowel zakelijk als privé.
Inspirerende vrouwelijke ondernemers
The Guide – door vrouwelijke ondernemers is het initiatief van Simone Jansen (Hoofd Entrepreneur & Enterprise bij ABN AMRO) waarvoor ze de krachten bundelde met collega Korteweg. The Guide bestaat uit een (e-)book, online video’s en een podcastserie. Hierin vertellen zes inspirerende, vrouwelijke ondernemers hoe zij kansen pakken, hard groeien, impact maken en een gezonde work-life balance bewaken. Op woensdag 8 maart zendt RTL Z de bijbehorende documentaire uit.
Wij spraken drie van de ondernemers uit The Guide en vroegen ze naar hun ultieme tips voor andere (vrouwelijke) ondernemers:
‘Ik ben al drie keer bijna failliet geweest’
Fabienne Chapot is ceo en oprichter van kledingmerk Fabienne Chapot en herkent de eerdergenoemde barrières niet direct. “Dat heeft misschien ook met mijn karakter te maken, maar als ik iets niet weet of snap ga ik het gewoon uitzoeken. Dat heb ik toen ik zeventien jaar geleden met mijn bedrijf begon ook gedaan, ik ben op zoek gegaan naar mensen die me konden helpen. Daarnaast heb ik een hele sterke en energieke moeder, die mij van jongs af aan heeft laten zien dat je een hele goede moeder kunt zijn en tegelijkertijd keihard kunt werken. Zij is echt mijn rolmodel.”
Ondanks dat Chapot haar dagen er nu heel anders uitzien dan toen ze begon, vindt ze het ondernemen nog steeds fantastisch. “In het begin zei ik altijd ‘ik doe maar wat’, maar inmiddels is het echt serious business: we hebben 150 mensen in dienst en het merk Fabienne Chapot wordt in tien landen verkocht. Ik ben nu niet meer zelf aan het ontwerpen, maar ik vind deze fase ook echt geweldig. Vooral omdat ik zoveel goede mensen om me heen heb met allemaal hun eigen expertise en die me elke dag weer weten te inspireren.”
Chapot haar ultieme tip voor andere (toekomstige) ondernemers is om niet met ondernemen te starten omdat je ondernemer wilt worden, maar omdat je een idee hebt waar je helemaal voor wilt gaan. “Mensen denken vaak dat ondernemen alleen maar cool is en veel vrijheid biedt, maar het is vooral keihard werken en soms ook heel stressvol. Dat moet je echt kunnen en willen. Ik ben al drie keer bijna failliet gegaan en had al tien keer een burn-out moeten hebben, maar doordat ik stressbestendig ben, veel energie heb en vooral helemaal overtuigd ben van wat ik doe, is dat nooit gebeurd.”
‘We hebben zo vaak gehoord dat het ons nooit zou lukken’
Charlotte Melkert runt samen met haar tweelingzus Fleur techbedrijf Equalture, waarmee ze streven naar een recruitmentwereld zonder vooroordelen en discriminatie. De zussen begonnen met ondernemen op hun negentiende, dat ze nog zo jong waren heeft volgens Melkert zowel voor- als nadelen: “We waren heel naïef en zagen totaal geen beren op de weg, ik denk dat dat ons heel erg geholpen heeft. We probeerden van alles uit, hadden weinig te verliezen en hebben dus ook veel fouten gemaakt. Maar nu we een steeds groter team onder ons hebben, vind ik het soms ook lastig dat we nog zo jong zijn. Want het team heeft wel bepaalde verwachtingen van een ceo, je hebt toch een voorbeeldfunctie. Daar moet ik soms nog wel aan wennen.”
Ook Melkert denk dat het grotendeels met karakter te maken heeft of ondernemen bij je past of niet: “Ik beschik denk ik over best wat eigenschappen die je volgens onderzoek vaker bij mannen dan bij vrouwen ziet. Ik ben van nature vrij zelfverzekerd en bluf mezelf gemakkelijk ergens doorheen, dat komt natuurlijk goed van pas als ondernemer, bijvoorbeeld wanneer je investeerders zoekt.”
Voor andere ondernemers heeft Melkert twee tips: “Laat je nooit tegenhouden door negatieve reacties en meningen van anderen. Wij hebben zo vaak van anderen gehoord dat iets niet zou kunnen of dat het ons nooit zou lukken, maar we hebben ons nooit van ons stuk laten brengen. Mensen hebben nu eenmaal altijd snel hun mening klaar.”
Melkerts tweede tip is om altijd dichtbij de ‘why’ van je bedrijf te blijven, waarom ben je met dit bedrijf begonnen? “Wij leggen alles wat we doen af tegen onze missie: draagt deze beslissing of handeling daaraan bij? Alleen dan doen we het. Zeker wanneer investeerders snel resultaat willen zien, kan het heel verleidelijk zijn om dat los te laten en voor de snelste route te gaan, maar dat hebben wij nooit gedaan. We zijn altijd trouw aan onze missie gebleven. En ondanks dat we ons daar niet altijd populair mee hebben gemaakt, betaalt zich dat nu wel uit.”
‘Ondernemen is een droom die uitkomt’
De derde ondernemer is Sandra van Beest van The Social Handshake, waarmee zij het steunen van goede doelen gemakkelijker maakt. Werkgevers die zich bij The Social Handshake aansluiten geven hun werknemers de mogelijkheid om een deel van hun salaris met belastingvoordeel aan een goed doel te schenken. Het idee voor haar bedrijf ontstond toen Van Beest weliswaar met veel plezier bij een consultancybedrijf werkte, maar merkte dat ze meer wilde bijdragen aan de wereld.
Ze heeft naar eigen zeggen veel geluk gehad met de rolmodellen in haar leven: “Mijn moeder had een eigen praktijk en mijn zus heeft meerdere bedrijven opgestart. Daarnaast heb ik ook best veel ondernemers in mijn vriendenkring, dit heeft het voor mij zeker gemakkelijker gemaakt om te gaan ondernemen. Enerzijds omdat het me het zelfvertrouwen gaf dat ik dit ook zou kunnen, maar zeker ook omdat ik hen om advies kon vragen.”
De barrière over het combineren van ondernemen en zorgtaken herkent Van Beest wel enigszins: “Toen ik begon met ondernemen was ik al moeder en had ik dus bepaalde verantwoordelijkheden. Maar dat maakte wel dat ik heel bewust en verstandig te werk ben gegaan: ik heb mezelf in eerste instantie een half jaar gegeven om te kijken of er geld te verdienen viel met mijn idee en dat bleek het geval.” Van Beest en haar man hebben vier kinderen en zijn allebei ondernemer, maar dit brengt volgens haar ook voordelen met zich mee: “Doordat we allebei eigen baas zijn, kunnen we best flexibel omgaan met onze werktijden.”
Dat The Social Handshake nu zo goed gaat en hard groeit voelt voor Van Beest als een droom. “Ik heb nu echt the best of both worlds: ik mag bouwen aan een heel mooi merk met geweldige mensen en draag daadwerkelijk mijn steentje bij aan een betere wereld. Dat is uiteindelijk waar ik elke dag voor opsta.”
Van Beest haar tip voor andere ondernemers is om zoveel mogelijk met andere mensen te praten. “In het begin had ik de neiging om alles bij mezelf te houden, omdat ik bang was dat anderen met mijn idee aan de haal zouden gaan. Maar dat gebeurt echt niet zomaar: het idee is maar 1%, de overige 99% bestaat uit heel hard werken. Toen ik dat besefte, ben ik juist met heel veel mensen gaan praten en dat heeft me zoveel gebracht. Het maakte me scherper en heeft me veel nieuwe kansen opgeleverd. Ook nu ik de opstartfase al lang voorbij ben, heb ik heel veel baat bij gesprekken met anderen dus zoek sparringpartners en praat zoveel je kan!”
The Guide - door vrouwelijke ondernemers
Ben je nieuwsgierig geworden naar de rest van de content over deze en andere vrouwelijke ondernemers? Op de website van The Guide kun je video's bekijken, podcasts luisteren en het e-book downloaden. Daarnaast zendt RTL Z op woensdag 8 maart om 20.30 uur bijbehorende documentaire uit. Onderstaand kun je hier vast een verkorte versie van bekijken.
Je leven als ondernemer kent pieken en dalen. Zakelijk en privé lopen soms naast elkaar, maar komen vaak ook juist samen. Niet alleen emotioneel maar ook financieel. ABN AMRO is er voor jou en je onderneming tijdens alle financiële pieken en dalen. Met advies, maar ook met tools, producten, diensten, tips van onze experts en ervaringen van andere ondernemers. Zowel zakelijk als privé. Neem contact op voor meer informatie.