Ga naar de inhoud
Langer wachten op zorgtaxi

Zorgvervoerders ruziën over nieuwe cao, klant dupe van nieuwe acties

Beeld ter illustratie Beeld © ANP

Een nieuwe cao of niet, eind deze week wordt er gestaakt onder zorgvervoerders. Tot ergernis van de werkgevers, die oproepen om de acties te stoppen. Het piept en kraakt in de sector en dat speelt vooral de eindgebruiker parten. "Mensen moeten nóg langer wachten op hun taxi, als die al komt."

Vorige maand werd er een gloednieuwe cao ondertekend door vakbond CNV en branchevereniging Koninklijk Nederlands Vervoer (KNV) voor werknemers in het zorgvervoer, zoals taxichauffeurs die leerlingen naar het speciaal onderwijs brengen of mensen met een beperking naar belangrijke ziekenhuisafspraken.

Met een loonsverhoging van 8 procent per 1 januari en nog eens 4 procent volgend jaar omvat de nieuwe cao volgens KNV een van de grootste landelijke loonstijgingen. Ook wordt er volgens de branche onder meer sneller doorbetaald bij ziekte. Volgens woordvoerder Hilbert Michel wordt de cao snel algemeen verbindend verklaard, omdat er voldoende steun voor is en daarmee is de cirkel rond.

'Onrust wegnemen'

Het moet volgens de branche de onrust in de sector wegnemen, maar ondertussen worden er ook nieuwe acties gepland door die andere vakbond: FNV. Die zijn namelijk allerminst te spreken over de nieuwe afspraken en tekenden niet voor de cao. Eind vorig jaar werd er ook al actie gevoerd, aankomende vrijdag en zaterdag moet dat ook gebeuren en wordt opgeroepen om het werk neer te leggen.

Volgens Meindert Gorter, bestuurder FNV Zorgvervoer en Taxi, gaat er enorm veel geld om in het zorgvervoer en zijn er veel partijen betrokken. "Er is een heel aanbestedingscircus voor opgetuigd", zegt hij. Maar slechts een klein deel van het geld gaat naar de mensen aan het front. Zoals de taxichauffeurs die het werk uitvoeren en de mensen die vervoerd moeten worden.

Ruzie maken

"De lonen zijn met zo'n 13 euro bruto per uur laag en de toeslagen voor overwerk of avonddiensten nergens te bekennen", zegt Gorter. Hij vindt dat er veel 'oneigenlijke dingen in de cao zitten', waarover werknemers ontevreden zijn. "Daarom moeten we nog maar een keer ruzie maken", zegt hij.

Volgens de bestuurder is FNV buitenspel gezet in de onderhandelingen en creëert dat juist meer onrust in de sector. KNV op zijn beurt peinst er niet over om het gesprek weer aan te gaan. "We gaan niet om tafel met FNV", zegt Michel. De branche is teleurgesteld over de nieuwe acties en vreest dat gebruikers van de taxidiensten de dupe worden. 

Duizenden
Lees meer:
Duizenden leerlingen speciaal onderwijs te laat op school door personeelstekort

Paar honderd ritten

Wachten op zorgvervoer dat niet komt, levert veel stress op. Dat kun je de cliënten niet aan doen, vinden de werkgevers. KNV vertegenwoordigt grote dienstverleners zoals Personen- en Zorgvervoer Nederland (PZN) en de Rotterdamse Mobiliteit Centrale (RMC). Die zullen volgens Michel zo goed mogelijk communiceren met klanten bij problemen. 

Hoeveel werknemers mee gaan doen aan de actie is niet duidelijk. Bij de vorige actie viel de overlast mee, zegt KNV. Toen zou zo’n 2 procent van het personeel hebben deelgenomen en zouden een paar honderd ritten zijn uitgevallen. De sector telt ruim 22.000 werknemers.

Sector kraakt onder personeelstekorten

Volgens Gorter kan het wel degelijk tot overlast leiden, maar is er bij de actie wel bewust ook gekozen voor een weekenddag. "Leerlingen in het speciaal onderwijs worden dan niet geraakt", maar mensen die bijvoorbeeld gebruik maken van de recreatieve taxidiensten van Valys kunnen wel hinder ervaren.

De sector piept en kraakt bovendien toch al, mede door de huidige personeelstekorten. Door een tekort aan chauffeurs komen duizenden leerlingen in het speciaal onderwijs elke dag uren te laat op school, zo kwam vorig jaar naar buiten. 

Ook verschijnen er regelmatig klachten in de media van mensen die lang op ritten moeten wachten of niet worden opgehaald en zo belangrijke afspraken missen.

Lang wachten, ritten die worden afgezegd? Komt u in de problemen met uw zorgvervoerder? We horen graag uw verhaal: suzanne.blotenburg@rtl.nl