Ga naar de inhoud
Aangeboden door Rabobank

€20.000,- prijzengeld én exclusieve zendtijd bij RTL Z voor ondernemers met impact

Beeld © iStock

Zondag 5 februari sluit de inschrijfperiode van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2023. Startups hebben dus nog een paar dagen de tijd om zich aan te melden en kans te maken op twintigduizend euro prijzengeld en exclusieve (live) zendtijd bij RTL Z.

De Rabo Duurzame Innovatieprijs (RDI) is een ondernemersprijs die Rabobank jaarlijks uitreikt aan duurzame innovaties die er echt toe doen. Winnaars krijgen een geldbedrag van twintigduizend euro, coachingsbudget, toegang tot innovatiefestival Springtij én exclusieve zendtijd op RTL Z.
Deze week hebben startups een laatste mogelijkheid om zich in te schrijven voor de RDI van dit jaar. Op zondag 5 februari sluit de inschrijfperiode. Inschrijven kan snel en gemakkelijk via de website van Rabobank.

Domino-effect

Met name de media-aandacht en zichtbaarheid die het winnen van de prijs met zich meebrengt wordt door oud-winnaars van de RDI als zeer waardevol ervaren. Dit heeft zowel oud-winnaar SusPhos als NoPalm Ingredients erg geholpen bij het vinden van personeel. Lars Langhout, ceo en oprichter NoPalm Ingredients: “Het begon natuurlijk met het interview op RTL Z meteen na het winnen van de prijs, daar komen dan vervolgens weer andere interviews uit voort en dat wordt een soort domino-effect. We merkten echt dat die naamsbekendheid ons hielp bij het vinden van personeel.”

Effectievere,
Lees ook:
Effectievere, snellere en goedkopere psychische zorg dankzij VR

Intensieve samenwerking

Een andere oud-winnaar, Psylaris, geeft aan juist veel baat te hebben gehad bij het coachingstraject door YES!Delft dat ze in 2022 wonnen. Mike Verhiel, ceo Psylaris: “Je merkte echt dat het coaches waren die weten waar ze over praten en die veel ervaring met startups hebben. We hebben er heel veel aan gehad.”
Ook geven verschillende oud-winnaars aan dat het winnen van de prijs een langdurige en intensieve relatie met de Rabobank opgeleverd heeft. Marissa de Boer, oprichter en ceo van oud-RDI-winnaar SusPhos: “Na het winnen van de prijs konden we gebruikmaken van de Rabo Innovatielening. Dat is een lening speciaal voor innovatieve starters en mede daardoor hebben we mooie vervolgstappen met SusPhos kunnen maken.”

Kritische jury

Het deelnametraject van de RDI bestaat uit verschillende rondes waarin de startups onder meer een pitch moeten houden en door een deskundige jury ondervraagd worden. Ongeacht of ze vervolgens met de winst naar huis gaan, maakt dit vaak al dat deelnemers het hele traject als erg leerzaam en leuk ervaren. Langhout: “Het vuur wordt je door de jury echt aan de schenen gelegd, maar uiteindelijk heb je daar natuurlijk veel meer aan dan wanneer je alleen maar applaus krijgt. Ik vond het hele traject en de pitches in ieder geval heel leerzaam en inspirerend.”

‘Ik
Lees ook:
‘Ik wil de wereld een stukje beter maken’

Impact en schaalbaarheid

Saskia Hoebée van Five Seasons Ventures is één van die kritische juryleden van de RDI: “Om kans te maken op de winst helpt het als het concept maatschappelijke impact heeft, zich al (kleinschalig) in de markt bewezen heeft en schaalbaar is.” Vooral de schaalbaarheid is iets waar Hoebée op zal letten bij het jureren: “Om echt impact te maken, moet je een groot publiek kunnen bereiken en dit kan alleen als er is nagedacht over opschaling én over hoe het op termijn commercieel vatbaar te maken is.”

Drie categorieën

Startups kunnen zich aanmelden in één van de volgende categorieën: Voedseltransitie, Inclusieve samenleving & gezondheid en Energietransitie. Tijdens de pitch- en finaledag op 16 mei 2023 kiezen de jury's in iedere categorie de winnaar. Deze jury's bestaan, naast medewerkers van Rabobank, uit ondernemers en experts. De bekendmaking van de drie winnaars zal live te volgen zijn bij RTL Z.

Wil jij met jouw innovatieve oplossing die er écht toe doet kans maken op de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2023? Schrijf je dan nu in, dit kan nog tot en met zondag 5 februari 2023.