Ga naar de inhoud
Aangeboden door Rabobank

‘Ik wil de wereld een stukje beter maken’

Marissa de Boer, oprichter en ceo van SusPhos

SusPhos haalt fosfaat uit reststromen om deze vervolgens opnieuw te gebruiken. In 2020 won SusPhos met deze innovatie de Rabo Duurzame Innovatieprijs, hoe is het de startup sindsdien vergaan? Marissa de Boer is ceo en oprichter en vertelt er graag meer over.

Fosfaat is samen met stikstof één van de grootste veroorzakers van problemen op het gebied van biodiversiteit en duurzaamheid. Er zit veel fosfaat in afvalwater en omdat dat enorme algengroei veroorzaakt, mag het niet terecht komen in het oppervlaktewater. De Boer: “Fosfaat moet dus uit het afvalwater gehaald worden voordat dit in het oppervlaktewater geloosd wordt. In Nederland wordt dat gedaan door vervuild slib uit het afvalwater te halen en dat slib vervolgens te verbranden. De as die dan over blijft, rioolslibas, werd voorheen niet hergebruikt maar door ons nu wel.”

Betere wereld

Met SusPhos wil De Boer naar eigen zeggen “de wereld heel concreet een stukje mooier en beter achterlaten.” Het idee voor de innovatie ontstond, zoals de meeste briljante ideeën, tijdens een moment van ontspanning: “Ik deed promotieonderzoek naar fosfaatafvalstromen aan de Universiteit van Amsterdam, en tijdens een vrijdagmiddagborrel met collega’s hadden we het over duurzame oplossingen voor het fosfaatprobleem.” Er werden wat eerste ideeën opgegooid en die lieten De Boer vervolgens niet meer los. “Ik ben hier het lab mee ingedoken en twee maanden nadat ik mijn promotieonderzoek afrondde, ben ik SusPhos gestart.”

Over de Rabo Duurzame Innovatieprijs

In 2020 won SusPhos de Rabo Duurzame Innovatieprijs in de categorie Circulaire economie & Klimaat. “Met deze prijs stimuleert Rabobank startende ondernemers met een duurzaam idee om het ondernemerschap in te vullen,” vertelt Bas Ruter, hoofd voedseltransitie bij Rabobank. “De rol van Rabobank hierin is dat wij met het toekennen van de prijs geloofwaardigheid geven aan het initiatief en hen een podium bieden. Daarnaast ontsluiten we ons netwerk voor de deelnemers en kennen we aan de winnaars een geldbedrag toe. We brengen finalisten ook met elkaar in verbinding zodat zij bouwen aan een zakelijk netwerk.”
Over SusPhos zegt Ruter dat zij met hun innovatie een belangrijke oplossing bieden om fosfaat terug te winnen uit afval: “Omdat fosfaat eindig is en wij veel meer gebruiken dan we terugwinnen, brengen we de hoeveelheid fosfaat ernstig in gevaar. Een oplossing hiervoor is dus zeer welkom, ook voor onze voedselvoorziening.”

Zichtbaarheid

Het winnen van de prijs leverde SusPhos in de eerste plaats een geldbedrag van twintigduizend euro op. De Boer: “Dat was heel fijn natuurlijk, zeker in die beginfase.” Maar de zichtbaarheid en media-aandacht na het winnen van de prijs brachten haar misschien nog wel meer: “Wij willen als bedrijf een voorbeeld zijn op het gebied van duurzaamheid en circulariteit, dus alle exposure rondom de prijs was heel fijn voor ons. Dit heeft ons bovendien erg geholpen bij het vinden van personeel en andere nieuwe connecties. “

Rabo Innovatielening

Eén van die connecties is Rabobank. Hoewel SusPhos al klant bij de bank was, heeft het winnen van de prijs hun relatie zeker geïntensiveerd. “We hebben bijvoorbeeld gebruik kunnen maken van de Rabo Innovatielening, een lening speciaal voor innovatieve starters en mede daardoor hebben we mooie stappen kunnen maken. We zijn nu bijvoorbeeld bezig met de bouw van een eigen fabriek.”

Niets te verliezen

Maar ook als ze niet gewonnen zou hebben zou De Boer positief terugkijken op hun deelname. “Ik heb het hele traject als erg plezierig en leerzaam ervaren. Er zit een kritische jury die goede vragen stelt en je echt aan het denken zet. Mijn advies aan andere startups zou dan ook altijd zijn om mee te doen, je hebt oprecht niets te verliezen!”

Wil jij met jouw innovatieve oplossing die er écht toe doet ook kans maken op de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2023? Schrijf je dan nu in, dit kan nog tot en met 3 februari 2023.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Rabobank en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.