Ga naar de inhoud
Aangeboden door Rabobank

Een duurzaam en circulair alternatief voor palmolie

Beeld © NoPalm Ingredients

De innovatie van NoPalm Ingredients maakt het mogelijk om palmolie op circulaire en duurzame wijze te produceren. Vorig jaar won NoPalm Ingredients de Rabo Duurzame Innovatieprijs (RDI) in de categorie Voedseltransitie. Lars Langhout is co-founder en ceo en vertelt er graag meer over.

Na ruim tien jaar als consultant te hebben gewerkt voelde Langhout de drang om de wereld te verbeteren: “Ik wilde iets doen dat echt impact maakt.” Hij kwam online een artikel van co-founder Jeroen Hugenholtz tegen en besloot contact op te nemen. Tijdens hun eerste ontmoeting ontstond meteen het idee om samen een bedrijf te starten: NoPalm Ingredients. Langhout: “Door onze achtergronden zijn we perfect complementair aan elkaar, ik heb een hardcore business-achtergrond, Jeroen heeft veel ervaring in de voedingsmiddelenindustrie en specifiek met fermentatie.”

Oplossing voor een groot probleem

De innovatie van NoPalm Ingredients bestaat uit microbiële olie op basis van fermentatie uit reststromen. Het is daarmee een duurzaam en circulair alternatief voor palmolie. Deze olie kan, net als echte palmolie, verwerkt worden in uiteenlopende producten: van koekjes en broodbeleg tot shampoo en tandpasta. Maar dan met 90% minder co2-uistoot, geen afbraak van de biodiversiteit en zonder uitbuiting van boeren. Een duurzaam alternatief dus en een zeer welkome oplossing voor een groot probleem.

Gezocht:
Lees ook:
Gezocht: duurzame en innovatieve oplossingen die er écht toe doen

Transitie verder brengen

In mei 2022 won NoPalm Ingredients de Rabo Duurzame Innovatieprijs in de categorie Voedseltransitie. Gerben Dijksterhuis is startup en scale-up banker bij Rabobank en legt het belang van deze categorie uit: “De productie van voedsel gaat gepaard met behoorlijke negatieve impact op het vlak van emissie, gebruik van land en water en verspilling van voedselproducten. De Rabobank is zeer sterk vertegenwoordigd in de voedselketen en wil daarom verantwoordelijkheid nemen om de transitie verder te brengen. Onze missie is niet voor niets ‘growing a better world together’. Voor een transitie is het nodig dat voorlopers als NoPalm Ingredients gefaciliteerd en gestimuleerd worden, anders komt deze onvoldoende op gang. Dat willen we bereiken met deze prijs.”

Effectievere,
Lees ook:
Effectievere, snellere en goedkopere psychische zorg dankzij VR

Concrete nieuwe stappen

Ook benoemt Dijksterhuis dat de exposure die bij de prijs hoort voor de winnende startups vaak erg waardevol is. Langhout kan dit ten volle beamen: “Het begon natuurlijk met het interview op RTL Z meteen na het winnen van de prijs, daar komen dan vervolgens weer andere interviews uit voort en dat wordt een soort domino-effect. We merkten echt dat die naamsbekendheid ons hielp bij het vinden van personeel.” Naast alle zichtbaarheid was het prijzengeld van twintigduizend euro voor NoPalm Ingredients ook erg welkom en waardevol: “Hier hebben we een nieuwe fermentor voor in ons lab van gekocht waardoor we heel concrete nieuwe stappen in het opschalen hebben kunnen zetten.”

Vuur aan de schenen

Langhout zou iedereen dan ook aanraden om deel te nemen aan de Rabo Duurzame Innovatieprijs, maar adviseert dan wel meteen om goed voorbereid voor de dag te komen. “De concurrentie is sterk en de jury heel kritisch, het vuur wordt je echt aan de schenen gelegd. Maar uiteindelijk heb je daar natuurlijk veel meer aan dan wanneer je alleen maar applaus krijgt. Ik vond hele traject en de pitches in ieder geval heel leerzaam en inspirerend.”

In onderstaande video zie je het interview met Langhout, direct na het winnen van de prijs:  

Wil jij met jouw innovatieve oplossing die er écht toe doet kans maken op de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2023? Schrijf je dan nu in, dit kan nog tot en met 3 februari 2023.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Rabobank en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.