Ga naar de inhoud
Aangeboden door Rabobank

Effectievere, snellere en goedkopere psychische zorg dankzij VR

Snellere, intensievere behandelingen en daardoor kortere wachtlijsten in de geestelijke gezondheidszorg. Dat is de belofte van Psylaris, die ze waar willen maken middels Virtual Reality. Vorig jaar won Psylaris de Rabo Duurzame Innovatieprijs (RDI) in de categorie Vitale gemeenschappen & zorg. Ceo Mike Verhiel vertelt er meer over.

Hij maakte van dichtbij mee dat mensen die psychische zorg nodig hadden hier veel te lang op moesten wachten en was ervan overtuigd dat dit beter moest kunnen. Samen met zijn compagnon ontwikkelde Verhiel een VR-oplossing die patiënten aanvullend op hun reguliere behandeling kunnen inzetten. “Deze VR-behandelingen zorgen ervoor dat patiënten ook tussen de fysieke behandelingen door aan hun herstel kunnen werken. Dit maakt de behandeling intensiever, goedkoper en vaak ook sneller. Dat is niet alleen fijn voor de patiënten zelf, maar ook voor hun behandelaars en de hele zorgsector, het kan er namelijk voor zorgen dat de wachtlijsten in de ggz een stuk korter worden.”

Therapeut van de toekomst

De VR-oplossing kan gebruikt worden voor EMDR- of exposure therapie, maar Psylaris is ook bezig met behandelingen gericht op stressvermindering en -preventie. ”En er zijn nog veel meer plannen en mogelijkheden, uiteindelijk willen we dé virtuele therapeut van de toekomst worden.”

Gezocht:
Lees ook:
Gezocht: duurzame en innovatieve oplossingen die er écht toe doen

Hoogwaardig, toegankelijk en betaalbaar

Vorig jaar won Psylaris de RDI in de categorie Vitale gemeenschappen & Zorg. Michel van Schaik is directeur Gezondheidszorg bij Rabobank en al jaren juryvoorzitter van de RDI. Van Schaik noemt Psylaris een prachtig voorbeeld van hoe technologie hulpverleners in de GGZ kan ondersteunen bij de behandeling van hun clienten. Van Schaik: “De oplossingen worden ontwikkeld in nauwe samenspraak met zorgprofessionals en zijn evidence-based. De toepassingen van Psylaris zijn voor zorgprofessionals tijdbesparend en voor cliënten heel effectief, persoonsgericht en klantvriendelijk. Op die manier draagt Psylaris bij aan hoogwaardige zorg, die toegankelijk is en betaalbaar.”

Over de RDI

De RDI is zo’n twintig jaar geleden in het leven geroepen door Herman Wijffels en is een ondernemersprijs die Rabobank jaarlijks uitreikt aan duurzame innovaties die er écht toe doen. Volgens van Schaik om het innovatieklimaat en de aandacht voor innovatie te bevorderen. Van Schaik: “De RDI daagt mensen uit om met nieuwe oplossingen te komen die schaalbaar zijn, omdat er een zelfstandig verdienmodel aan gekoppeld is. Met behulp van impactvolle innovatieve oplossingen kunnen we de noodzakelijke transformaties in de zorg, maar ook in klimaat en energie versnellen. De ervaring leert namelijk dat vernieuwingen meestal niet vanuit de gevestigde orde komen.”

Coaching-traject

Het winnen van de prijs heeft Psylaris veel opgeleverd. Verhiel: “Het prijzengeld van twintigduizend euro was natuurlijk prettig, maar wij hebben eigenlijk veel meer gehad aan de coaching en de media-aandacht.” Met de coaching doelt Verhiel op het accelator program dat winnaars kregen van YES!Delft. Verhiel: “We hebben wel vaker zulke trajecten gevolgd, maar dat waren dan altijd grijze mannen in grijze pakken. Bij dit programma merkte je echt dat het mensen zijn die weten waar ze het over hebben en die ervaring met startups hebben. Daar hebben we echt veel aan gehad.”

Kortere
Lees ook:
Kortere wachtlijsten in GGZ door VR

Zichtbaarheid

De zichtbaarheid en media-aandacht die volgde op het winnen van de prijs noemt Verhiel misschien wel het meest waardevol. “Vlak na het winnen van de prijs vertelde een vriend van me dat hij twee medepassagiers in de trein over Psylaris hoorde praten omdat ze ons bij RTL Z gezien hadden. Dat was wel een heel mooi moment.” Daarnaast heeft de naamsbekendheid ook geholpen bij het vinden van personeel en investeerders. Verhiel: “Het is geen doorslaggevende factor, maar het helpt zeker als je kunt laten zien dat je deze prijs gewonnen hebt. Het zegt wel wat.”

“Ga ervoor!”

Voor startups die twijfelen over deelname aan de RDI heeft Verhiel maar één advies: “Doe het gewoon! Het invullen van de eerste ronde kost je misschien een uurtje tijd, maar zet je meteen al aan het denken over je businessmodel en toekomstplannen. Dus ook als je de volgende ronde niet haalt, heb je daar iets aan.” Hetzelfde zegt Verhiel over de pitchdag in Delft. “Dit was zo leerzaam en inspirerend. Enerzijds omdat de juryleden echt kritisch en goed op de hoogte zijn, maar ook omdat je kennismaakt met een heleboel andere startups in jouw sector. Dus je bouwt ook echt aan je netwerk.”

Nauwe banden Rabobank

Tot slot noemt Verhiel de intensieve samenwerking met Rabobank als belangrijk en waardevol gevolg van de prijs. “We werken sindsdien heel nauw samen met het Business Innovatieteam Limburg van Rabobank, en dat heeft ons echt al veel gebracht. Zo heb ik al op verschillende events mogen spreken doordat zij ons naar voren schoven, maar ze geven ons ook voortduren feedback op onze businessplannen.

In onderstaande video zie je een interview met Mike Verhiel, vlak na het winnen van de RDI 2022:

Wil jij met jouw innovatieve oplossing die er écht toe doet kans maken op de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2023? Schrijf je dan nu in, dit kan nog tot en met 3 februari 2023.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Rabobank en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.