Ga naar de inhoud
KvK ziet groei in 2022

Ruim 100.000 bedrijven erbij in één jaar, vooral zzp'ers

Het aantal zzp'ers groeit Beeld © ANP

Het aantal bedrijven in Nederland blijft maar groeien. De Kamer van Koophandel telde er eind vorig jaar ruim 2,3 miljoen, bijna 6 procent meer dan een jaar eerder. De toename komt vooral door zelfstandigen zonder personeel (zzp'ers).

Inmiddels is 17 procent van de werkzame beroepsbevolking ondernemer, tien jaar geleden was dat nog 10 procent. 

Over deze periode groeide het aantal zzp'ers volgens de instantie met 84 procent, tot meer dan 1,6 miljoen. Het gaat om actieve bedrijven (hoofdvestigingen) die staan ingeschreven bij de KvK.

70 procent van de bedrijven in Nederland valt inmiddels onder de categorie zzp'er. Vooral in de Randstand groeide het aantal in het afgelopen jaar.

'Het is een trend'

De groei is een trend die al een aantal jaar gaande is, zegt Roos Wouters van zzp-brancheclub De Werkvereniging. "Het zijn vooral mensen die moe zijn van hun baan en meer autonomie willen in hun werk", zegt ze. Dat ziet ze vooral gebeuren in het onderwijs en de zorg.

Veel mensen vinden de werkdruk te hoog en zoeken in het ondernemerschap een betere balans, zegt Wouters. Ze nemen de risico's, zoals eigen verantwoordelijkheid over arbeidsongeschiktheid en pensioenopbouw voor lief. 

Teleurstelling
Lees ook:
Teleurstelling over nieuwe regels zzp'ers: 'Opdrachten vallen zo weg'

Zuid-Holland aan kop

De meeste ondernemers zijn volgens de KvK te vinden in Zuid-Holland. In die provincie groeide het aantal ook het hardst in de afgelopen twaalf maanden (6,2 procent), gevolgd door Flevoland (5,3 procent). Drenthe, Zeeland en Groningen kennen de kleinste groei met getallen tussen de 2 en 3 procent.

Ook het aantal ondernemers dat niet in Nederland is geboren groeit, zegt de KvK. Van 13 procent in 2013 tot 18 procent in 2023. De grootste groep is afkomstig uit Polen, gevolgd door Turkije en Suriname.

Polen en Bulgaren zijn verantwoordelijk voor de grootste hap van de groei. Een verklaring daarvoor ziet de KvK in de tekorten in de bouwsector. Ook ondernemers uit Oekraïne zorgen voor de toename.

Aandeel vrouwen stabiel

Het aandeel vrouwen onder de Nederlandse ondernemers staat volgens de KvK al een aantal jaar stabiel op 35 procent. Op elke twee mannen is er één vrouw met een eigen bedrijf.