Ga naar de inhoud
Niet alle kosten doorberekend

Inflatie hakt erin bij oliebollenbakkers, prijzen tot 20 procent omhoog

Prijs van de oliebol rijst de pan uit, maar die van Jan zijn nauwelijks duurder

02:01

Liefhebbers van oliebollen moeten dit jaar extra geld meenemen naar de oliebollenkraam. De hoge kosten voor energie, meel en rozijnen hakken er ook bij bakkers in, waardoor de oliebollen dit jaar al gauw 20 procent duurder zijn dan een jaar geleden.

"Ik had gewild dat ik ze voor een kwartje kon verkopen, maar die tijd is voorbij", vertelt oliebollenbakker Queeny Bierens-Ridder uit Eindhoven.

De oliebollen van haar kraam zijn 20 cent duurder geworden ten opzichte van vorig jaar. Voor 1,50 euro koop je bij haar een verse oliebol. Hoewel ze graag de prijzen hetzelfde had gehouden, lukte dat niet vanwege de dure grondstoffen. "Ik heb het weleens geprobeerd met goedkopere bloem, maar de kwaliteit is dan niet hetzelfde", zegt Bierens-Ridder.

'Minder winst'

Als je kiest voor mindere kwaliteit, dan gooi je je eigen ruiten in, beaamt Esmeralda Lucas, eigenaar van oliebollenkraam Esjes Oliebollen in Den Haag.

Toch durfde ze het niet aan om de prijs te verhogen. "Dat zou eigenlijk wel moeten", zegt Lucas. Maar ze zegt dat als ze naar haar eigen portemonnee kijkt, ze niet meer zou willen betalen voor een oliebol.

Stel
Lees ook:
Stel bakt 4000 gratis oliebollen voor mensen die het moeilijk hebben

"Je kunt dan beter kiezen voor minder winst, dan dat klanten wegblijven." Een oliebol met of zonder rozijnen kost bij haar nog altijd 1,25 euro.

Kosten maar deels doorberekend

Ook Heinrich Guhnen uit Heerenveen heeft ervoor gekozen om zijn prijzen helemaal niet te verhogen, zodat hij geen klanten verliest. "Ik ben bang dat als ik de oliebol duurder maak, mensen niet meer elke week komen." Om wat geld te besparen laat hij de wafelijzers deze periode wel uitstaan.

Marie-José Roels van oliebollenkraam In den Oliebol in Middelburg heeft de prijzen wel verhoogd, met 10 cent tot 1,30 euro per stuk. "Verder willen we niet gaan. We hebben veel vaste klanten en ik denk dat je anders jezelf in de vingers snijdt."

Olie om in te bakken is vreselijk duur, zegt ze. En de prijzen van meel en natuurlijk gas zijn gestegen, aldus Roels. Ze heeft de hogere kosten niet volledig doorberekend aan klanten. "We nemen genoegen met minder winst." 

'Rustiger met klanten'

Volgens Arnold Bruggink uit Roden begrijpen klanten de prijsstijgingen in ieder geval wel. Toch is het rustiger bij zijn kraam dan in andere jaren. "Je merkt wel dat mensen minder te besteden hebben."

Hij bezuinigt op z'n personeel. "Minder mensen moeten meer werk verzetten", zegt Bruggink.

100.000 bollen in een paar dagen

De Haarlemse Bakker heeft de prijzen relatief het meest verhoogd. Vorig jaar kostte een oliebol, met of zonder rozijnen, 1 euro per stuk en nu is dat 1,20 euro. En voor tien stuks betaal je nu 11 euro en vorig jaar nog 10 euro.

Het bedrijf maakt en verkoopt buiten de periode voor oudjaar helemaal geen oliebollen, vertelt Nico Soeteman, de commercieel directeur van het bedrijf. Tegen oud en nieuw maken ze er in een paar dagen zo'n 100.000 en dan moet het geld dus verdiend worden.

We kopen net zoveel oliebollen als vorig jaar

Ondanks de inflatie kopen Nederlanders dit jaar net zoveel oliebollen als vorig jaar, zegt Arend Kisteman, voorzitter van de Nederlandse Brood- en Banketbakkers Ondernemersvereniging (NBOV).

Volgens hem zijn oliebollen dit jaar minimaal een dubbeltje duurder geworden. Bij zijn zaak in Zwolle kost een oliebol nu 1,15 euro, in de Randstad is dat 1,30 of 1,40 euro. 
 

In deze video zie je dat oliebollenbakkers de prijs van een oliebol behapbaar willen houden:

Prijs van de oliebol rijst de pan uit, maar die van Jan zijn nauwelijks duurder

02:01

Ook andere producten zoals appelbeignets doen het goed. De bakker ziet nu verder grotere bestellingen van veertig of vijftig oliebollen voorbij komen. Dat komt omdat grotere gezelschappen met oud en nieuw weer bij elkaar mogen komen.

Schoonmaakkosten 

De oliebollen worden verkocht in de acht eigen winkels en verder aan andere bakkers, supermarkten en ziekenhuizen. 

Vanwege de productie van de grote hoeveelheid oliebollen heeft het bedrijf een aantal machines. Maar die worden maar een paar weken per jaar gebruikt, daarna staan ze in de opslag. Het schoonmaken kost nogal wat tijd, zegt Soeteman. "Daar zijn we op 7 januari nog steeds mee bezig, dat kost dus ook personeel."

Wildgroei
Lees ook:
Wildgroei aan oliebolsmaken: van shoarma tot limoncello en tompouce

Wordt het nog duurder?

In Hilversum wordt nog niet geklaagd over de prijsstijging van 10 procent die bakker Matthijs Boon doorvoerde. Hij vreest wel dat de prijzen in januari misschien verder omhoog moeten. "Ik hoop het niet, maar zeg nooit, nooit."

Bekijk ook: De Espresso Martini (olie)bol is helemaal in

04:16
Of je ze nou zelf maakt of er uren voor in de rij gaat staan, de oliebol hoort er op 31 december gewoon bij. Maar dit jaar zetten sommige mensen de normale oliebol aan de kant voor een Espresso Martinibol.