Ga naar de inhoud
Aangeboden door Rabobank

Gezocht: duurzame en innovatieve oplossingen die er écht toe doen

Tijdens de pitchdag van de RDI 2022 Beeld © Rabobank

In mei 2023 reikt Rabobank voor de twintigste keer de Rabo Duurzame Innovatieprijs (RDI) uit. De RDI is een ondernemersprijs voor duurzame ondernemers met innovatieve oplossingen die er écht toe doen. Inschrijven voor de prijs is vanaf vandaag mogelijk.

De RDI wordt uitgereikt in drie verschillende categorieën: energietransitie, voedseltransitie en inclusieve samenleving & gezondheid. In elke categorie valt een geldprijs van € 20.000 te winnen. “Toch horen we van oud-winnaars vaak terug dat het geld leuk is, maar dat de publiciteit en naamsbekendheid die het winnen van de prijs met zich meebrengt minstens zo waardevol is”, vertelt Mazdak Zareei, project lead van de RDI. “Dit jaar wordt de finale zelfs live op tv uitgezonden!”

Langdurige samenwerking

Behalve financieel helpt Rabobank de winnaars ook met hun kennis en netwerk: “Zo nemen we de winnaars dit jaar mee naar duurzaamheidsfestival Springtij en krijgen ze toegang tot verschillende innovatiecoaches. Er komt echt een langdurige samenwerking voort uit het winnen van de prijs en dan niet alleen op financieel vlak,” aldus Zareei.

Schaalbaarheid

Alle Nederlandse ondernemers met een innovatief concept én een kvk-inschrijving kunnen meedingen naar de prijs. Saskia Hoebée van Five Seasons Ventures is één van de juryleden van de RDI en vult aan: “Om kans te maken op de winst helpt het wel als het concept maatschappelijke impact heeft, zich al (kleinschalig) in de markt bewezen heeft en schaalbaar is.” Vooral de schaalbaarheid is iets waar Hoebée op zal letten bij het jureren: “Om echt impact te maken, moet je een groot publiek kunnen bereiken en dit kan alleen als er is nagedacht over opschaling én over hoe het op termijn commercieel vatbaar te maken is.”

Heel veel impact

Volgens Zareei lukt het Rabobank en partners met deze prijs elke keer weer om ‘parels in een vroege fase te herkennen’. “Oud-winnaars van de prijs zijn bijvoorbeeld Somnox, Kipster en PeelPioneers. Dat zijn nu, een paar jaar na het winnen, allemaal bedrijven met miljoenen omzet en vooral: heel veel impact.” Hoebée noemt het steeds maar toenemende niveau van de pitchende startups en kwalitatieve aanmeldingen als één van de punten die de RDI uniek maakt: “Naar mijn weten is het de enige award gericht op innovatie en duurzaamheid van dit formaat.”

Dit
Lees ook:
Dit zijn de winnaars van de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2022

Finale live op tv

Het selectietraject van de RDI bestaat dit jaar uit twee selectierondes en een pitchdag bij YES!Delft. Aansluitend aan de pitchdag op 16 mei zullen de winnaars bekend worden gemaakt. De bekendmaking zal dit jaar voor het eerst live op televisie te volgen zijn bij RTL Z, waar de winnaars bovendien exclusieve zendtijd krijgen om hun innovatie voor heel Nederland te pitchen.

Wil jij met jouw innovatieve oplossing die er écht toe doet kans maken op de Rabo Duurzame Innovatieprijs 2023? Schrijf je dan nu in, dit kan nog tot en met 3 februari 2023.

Tot artikel is tot stand gekomen in opdracht van Rabobank en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.