Ga naar de inhoud
Horeca in spagaat

Koud in koffietent door dure energie: 'Doe een trui aan'

Barista in koffietent (niet Anne&Max) Beeld © ANP / Hollandse Hoogte / De Vries Media

De horeca bevindt zich door de stijgende energiekosten in een lastige spagaat: kosten besparen en dus de thermostaat wat lager zetten, of comfortabel warme gasten. De oplossing: "Trek gewoon een trui aan, of extra laagjes kleding."

Het is tegenwoordig geen ongewoon gezicht: mensen die hun jas aanhouden, terwijl ze binnen zitten. Zo ook bij een Haagse vestiging van de koffieketen Anne&Max. Mensen drinken er hun kop koffie, met de jas soms nog aan, want het is fris in de zaak.

Lekker voelen

"We hebben sinds 1 december de regel dat alle zaken hun thermostaat één graad lager zetten", zegt Wobbe van Zoelen, oprichter van de keten. "Maar als het er te koud is, is dat niet goed. Mensen zijn wel te gast, ze moeten zich lekker voelen."

Het ene pand van Anne&Max is de andere niet. "Bij sommige locaties is het goed geïsoleerd, anderen zitten op een winderig hoek", zegt Van Zoelen.

Koud?
Lees ook:
Koud? In deze zaken kun je gratis opwarmen (en iets warms drinken)

Tips voor zaken

De ondernemer is al veel langer bezig met energie besparen. Zo hebben zijn vestigingen geen terrasverwarming en wordt waar mogelijk geen gas gebruikt. "Dat gas nu ook heel duur is, is niet leidend voor de besparingen", zegt de ondernemer.

Branchevereniging Koninklijke Horeca Nederland ziet dat horecaondernemers op verschillende manieren proberen te bezuinigen op de stookkosten. "Je kunt aan verschillende knoppen draaien", zegt een woordvoerder.

"Denk aan het lager zetten van de thermostaat, het uitzetten van terrasverwarmers of met aan- uitknoppen werken. Ook zuiniger omgaan met keukenapparatuur en niet onnodig de lampen aan doen helpt."

Kritisch op energie

Volgens de KHN staat energiebesparing hoog op de agenda bij de achterban. Door de hoge prijzen kijken ondernemers kritischer naar hun verbruik.

Wobbe van Zoelen, van koffieketen Anne&Max, is voorlopig nog niet klaar met het onderwerp. "We willen mensen bewust maken: hoe draag je je steentje bij aan de planeet? Het is nou eenmaal winter, dus trek gewoon een warme trui aan of veel laagjes."