Ga naar de inhoud
Aangeboden door Rabobank

Iconische Gashouder na 140 jaar van het gas

Lennart Rottier en Duncan Stutterheim Beeld © Rabobank

Ooit was het de grootste steenkoolgasfabriek van Nederland, inmiddels is het Amsterdamse Westergasterrein zowel op cultureel als op duurzaamheidsvlak koploper. De iconische Gashouder is al van het gas, de andere panden op het terrein zullen snel volgen.

Een dorp in de stad creëren, dat is hun missie. Een cultuurdorp welteverstaan, in het Amsterdamse Westerpark. Waar jong en oud naartoe komt om een concert bij te wonen, lekker te eten, een film te kijken of een tentoonstelling te bezoeken.

Mooi op weg

In 2018 kocht Duncan Stutterheim samen met Lennart Rottier en Foppe Eshuis van vastgoedbedrijf Millten de Westergasfabriek. Ondanks dat er ‘twee jaar horror’ door corona tussendoor kwam, zijn de heren naar eigen zeggen mooi op weg met hun missie. Stutterheim: “Qua horeca zijn we er nu wel: je kan een simpel biertje pakken of een ijsje eten, maar ook gewoon goed uiteten bij Cantine de Caron. Qua cultuur zijn we heel blij dat begin dit jaar kunstcentrum Fabrique des Lumières geopend is en eerder al kindertheater De Krakeling, maar we kunnen en willen op dit vlak de komende jaren nog veel meer.”

Gashouder als cultuurpodium

Zo zal de Gashouder, het icoon van het terrein, dienst gaan doen als cultuurpodium. Stutterheim: “Afgelopen voorjaar hebben we dit idee al getest met onder andere optredens van The Opposites en dat was echt een groot succes. Met plek voor zo’n 3500 man zitten we een beetje tussen Paradiso en de AFAS Live in.” Naast popconcerten denkt Stutterheim ook aan klassieke concerten en balletvoorstellingen in de iconische ‘ronde ton’. “Het Holland Festival maakt bijvoorbeeld al veertig jaar gebruik van ons terrein, zij passen helemaal in onze plannen voor het cultuurdorp.”

Leuke uitdaging

In diezelfde zomer waren de mannen áchter de schermen bezig met het verduurzamen van de iconische Gashouder. Rottier: “Bij de aankoop in 2018 wisten we al dat er veel achterstallig onderhoud was, en nu hadden we ruimte om dat aan te pakken.”
Al was het alsnog een hele puzzel om de aanpassingen tussen de geplande evenementen door te doen. De Gashouder is bovendien een rijksmonument, dat bracht ook leuke vraagstukken met zich mee: “Je wilt bepaalde authentieke elementen zoals de dakspanten natuurlijk wel behouden, maar je wilt het pand ook goed isoleren.”

De
Lees ook:
De bumpy road naar onbezorgd bezorgen

Volledig van het gas

Met behulp van monumentenzorg, Rabobank, veel adviseurs én renovatiearchitect Van Stigt is dat gelukt: de Gashouder is inmiddels volledig van het gas af. Rottier: “Alle installaties zijn vervangen waardoor er geen gas meer nodig is voor verwarming, dit gebeurt nu middels dertig warmtepompen. De vernieuwde klimaatinstallaties ventileren continue met honderd procent frisse lucht. Het dak en de wanden zijn geïsoleerd en er zijn ruim duizend zonnepanelen geïnstalleerd. Door de zonnepanelen in combinatie met een batterij en een energiemanagementsysteem draait de Gashouder waar mogelijk op zelf opgewekte energie.”

Perfecte afstemming

Maar het gaat verder dan dat. Er is een energieconcept ontwikkeld om het hele terrein energieneutraal te maken. “Het principe dat we nu bij de Gashouder toegepast hebben, gaan we ook toepassen bij onze andere panden. Die panden hebben natuurlijk verschillende huurders en worden op verschillende manieren en momenten gebruikt, de kunst is om dat allemaal perfect op elkaar af te stemmen.”

Duurzaamheid en lange termijn

Rabobank speelt bij dit verduurzamingsproces een grote rol, Stutterheim spreekt zelfs van een innige relatie: “Ze durven, net als ik, risico te nemen. Al mijn vastgoedprojecten doe ik samen met Rabobank en dat zijn niet altijd de gemakkelijkste en meest voor de hand liggende projecten. En doordat we duurzaamheid en lange termijn allebei hoog in het vaandel hebben, gaat het over veel meer dan geld alleen.” Ook het persoonlijke contact en de korte lijnen met het Amsterdamse team van de bank wordt genoemd: “Mijn vaste contactpersoon krijgt in korte tijd zoveel voor elkaar, dat anderen het soms niet eens geloven.”

De
Lees ook:
De voordelen van een gezonde bodem

Leer van je fouten

Rottiers zijn ultieme tip voor andere ondernemers is om je niet af te laten leiden. “Wij hebben een heel duidelijke missie voor onszelf: een cultuurdorp creëren. Bij elke beslissing die we nemen, wegen we af of die bijdraagt aan onze missie. Dat betekent dus ook dat we soms commerciële kansen laten schieten, simpelweg omdat ze niet voldoende in onze plannen passen.”

Stutterheim adviseert andere ondernemers vooral om van gemaakte fouten te leren. “Ik ben met SlamFM bijna failliet gegaan. Daarna heb ik mezelf even goed in de spiegel aangekeken en me afgevraagd wat er mis is gegaan. Sindsdien doe ik nooit meer iets helemaal alleen, want ik kan niet alles zelf. Dus werk ik alleen nog in partnerships en heb ik nooit meer een meerderheidsbelang in mijn ondernemingen, ik zoek juist mensen op die kunnen wat ik zelf niet kan zodat we elkaar aanvullen.”

Rabobank is een coöperatieve bank die gelooft in de kracht van samen. Dit houdt in dat ze naast hun financiële middelen ook graag hun kennis en netwerk inzetten om ondernemers verder te helpen. Ga naar de website om te zien wat Rabobank voor jouw onderneming kan betekenen.

Dit artikel is tot stand gekomen in opdracht van Rabobank en valt buiten de redactionele verantwoordelijkheid van RTL Nieuws.