Ga naar de inhoud
Horeca in actie tegen armoede

Koud? In deze zaken kun je gratis opwarmen (en iets warms drinken)

Mireille van den Berg en haar man Bob Richters Beeld © heatandeat.nl

Hoge energierekening of niet, de horeca moet een warme plek blijven vinden verschillende ondernemers in Rotterdam en inmiddels ook daarbuiten. Ze gooien daarom hun deuren open voor mensen die alleen even willen opwarmen. Met een beetje geluk zijn er ook gratis consumpties.

Zo’n twintig horecabedrijven hebben zich inmiddels aangemeld bij Heatandeat.nl, een initiatief van ondernemer Mireille van den Berg van horecazaak Het Witte Paard in Rotterdam. Je mag bij de zaken gaan zitten, zonder iets te bestellen. "Bij ons staat de kachel aan, of er nu vijf of vijftig mensen in de zaak zijn", zegt Van den Berg.

Van ondernemer tot consument, veel mensen worstelen met de hoge energierekening. "Hier in Vreewijk, een van de armere wijken van Nederland, zien we veel mensen om ons heen die het toch al moeilijk hebben", zegt de ondernemer. Vanuit het idee om hen te helpen, is de website ontstaan en sinds vorige week in de lucht.

Geen lekker verdienmodel

Het klinkt misschien niet als een lekker verdienmodel. Op de site kunnen mensen die het breder hebben en een kop koffie of een kom soep willen doneren zich ook melden. Zo kunnen mensen in de zaak die het niet al te breed hebben, ook iets warms eten of drinken. Ondernemers hebben bovendien wat extra omzet in deze dure tijden.

Mensen kopen een uitgestelde consumptie waarmee iemand in de zaak bijvoorbeeld een 'gratis' kop koffie kan halen. Op de site kun je kiezen wat je koopt voor welke zaak. Bij het Witte Paard kun je bijvoorbeeld een warme drank voor 3 euro inkopen of een warme maaltijd voor 10 euro.

Mkb'ers
Lees ook:
Mkb'ers moeten beginnen met terugbetalen van coronasteun, maar kúnnen ze dat ook?

Overeind blijven

Het is voor de zaken ook een extra manier om overeind te blijven, want ook voor hen is het een spannende winter. Wat doen corona en die energierekening? "Die rekening moeten we toch betalen. Het alternatief is dichtgaan en dat wil niemand na die coronajaren", aldus Van den Berg.

Daarom doen inmiddels niet alleen de Hutspot-zaken van de man van Van den Berg mee, maar ook andere zaken, zoals de Yoghurt Barn in Breda en Den Haag. "We hopen natuurlijk meer ondernemers te bewegen, maar het gaat nu al wonderbaarlijk goed. Het wordt opgepikt en mensen begrijpen het."

Het resulteerde al in donaties van bijvoorbeeld tien koppen koffie in één keer. Er zijn genoeg mensen die zeggen: we kunnen het wel missen, aldus Van den Berg. "Gisteren is er een donatie van 2500 euro gedaan." Ze hoopt het initiatief dan ook lang voort te kunnen zetten.

Laura
Lees ook:
Laura (21) heeft een prima salaris, maar komt niet meer rond