De Open Bodem Index (OBI) geeft boeren meer inzicht in de gezondheid van hun grond en handvaten om waar nodig de grond te verbeteren. Akkerbouwer Leendert Jan Onnes vertelt er meer over.
Na even goed nadenken en terugrekenen komt Leendert Jan Onnes tot de conclusie dat hij de twaalfde generatie is die het akkerbouwbedrijf van zijn familie (nu nog samen met zijn vader) leidt. En hoewel de jongste van zijn drie kinderen pas een paar weken oud is, hoopt hij het bedrijf over een jaar of dertig ook weer door te kunnen geven. “Maar om dat te bereiken is het belangrijk dat ik duurzaam denk en handel. Als ik nu alleen aan de korte termijn denk en daardoor bijvoorbeeld de grond uitput, hebben mijn kinderen straks niks meer aan het bedrijf.”
Gezonde grond
Onnes is dus uiterst bewust bezig met de grond waarop hij zijn graan, bieten, koolzaad en veldbonen verbouwd. Sinds kort maakt hij hiervoor gebruik van de Open Bodem Index (OBI). “Ik liet al regelmatig bodemmonsters maken om zo de gezondheid van de grond te peilen, maar de OBI geeft een veel completer en duidelijker beeld” begint Onnes. Ook maakt de OBI het gemakkelijker om op basis van de data verbeteringen door te voeren, iets wat Onnes al langere tijd graag wilde: “Een gezonde bodem heeft zoveel voordelen: van meer biodiversiteit tot beter waterbergend vermogen en uiteindelijk: grotere oogsten.”
Vruchtbare Nederlandse bodem
Bovendien hebben we volgens Onnes in Nederland misschien wel de meest vruchtbare grond ter wereld. “Daar moeten we zuinig op zijn.” Voordat Onnes in het familiebedrijf stapte was hij werkzaam bij een bedrijf in landbouwvoertuigen. “Ik kwam voor dit werk bij boeren over de hele wereld en zag dat het boerenleven in veel landen veel zwaarder en grilliger is dan hier in Nederland, onder andere door de structuur en gezondheid van de bodem daar. Dat was ook één van de redenen om in het bedrijf van mijn vader te stappen: we hebben het hier zo slecht nog niet.”
Korting op rente
De OBI is een initiatief van Rabobank, Vitens en a.s.r. Drie partijen die normaal gesproken weinig met elkaar te maken hebben en die alle drie op hun eigen manier belang hebben bij deze nieuwe index. De OBI helpt a.s.r. als grondbezitter met het blijven verbeteren van de kwaliteit van het land. Voor Vitens is een duurzame en schone grond belangrijk omdat dit het eerste filter van het grond- en later drinkwater is. En Rabobank wil boeren op verschillende manieren helpen en stimuleren hun bedrijf te verduurzamen. Zij geven boeren bijvoorbeeld een korting op de rente of een beloning voor verbeterde koolstofopslag in de bodem.
Ook voor Onnes is Rabobank meer dan een geldschieter alleen. “Aan initiatieven als de OBI maar eerder ook al de biodiversiteitsmonitor zie je dat ze boeren echt willen helpen met meer dan alleen financiële middelen.”
Transparantie en samenwerking
Naast een gezonden bodem is transparantie een belangrijk speerpunt voor Onnes en zijn bedrijf. “Ik zou het het allermooist vinden als er brood in de supermarkt ligt waarvan ik kan zeggen: dat is gemaakt van mijn graan.” Ook denkt hij dat het voor boeren belangrijk is meer te gaan samenwerken: “Dat vind ik in de eerste plaats heel erg leuk, als boer opereer je toch veel alleen. Maar ik denk ook dat we door de krachten te bundelen veel meer kunnen bereiken dan wanneer ieder voor zich denkt en doet. Ik ben bijvoorbeeld aangesloten bij de Agrarische Natuur vereniging, een collectief van boeren. En dan zie je heel duidelijk dat je door samen te werken veel meer kunt betekenen voor bijvoorbeeld de biodiversiteit, dan dat ik in mijn eentje zou kunnen.”
Rabobank is een coöperatieve bank die gelooft in de kracht van samen. Dit houdt in dat ze naast hun financiële middelen ook graag hun kennis en netwerk inzetten om ondernemers verder te helpen. Ga naar de website om te zien wat Rabobank voor jouw onderneming kan betekenen.