Geen Amerikaanse pizza

Domino's trekt zich terug uit het land van de pizza

09 augustus 2022 14:33 Aangepast: 09 augustus 2022 14:50
Wie kan er nu het beste pizza's maken? Beeld © ANP / Clemens Rikken / Hollandse Hoogte

Amerikanen die pizza's willen verkopen aan Italianen, dat kan niet goed gaan. Dat blijkt ook wel, want Domino's Pizza sluit alle vestigingen in dat land. Italianen vinden hun eigen pizza's veel lekkerder.

Een pizza honey mustard pulled pork, smokey chicken, of chicken kebab? Of toch liever een pizza napoletana, prosciutto e funghi of quattro formaggi? De Italianen hoef je dat geen twee keer te vragen, ze willen natuurlijk een echte pizza.

Ananas vs kappertjes en olijven

Zeven jaar lang hebben ze bij Domino's Pizza het geprobeerd in Italië, maar ze konden de uitvinders van de pizza niet overtuigen. Toppings uit de VS, zoals ananas, konden eenvoudigweg niet op tegen kappertjes, olijven en ansjovis. 

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pizzaketen test bezorging met drone op het strand van Zandvoort

Alle 29 vestigingen in het land worden gesloten. Ze legden het af tegen de vele duizenden lokale pizzeria's in Italia, die ook nog eens gingen samenwerken met bezorgdiensten als Deliveroo en Just Eat Takeaway.

Grote plannen gesneuveld

En Domino's had nog wel zulke grote plannen. Uiteindelijk moesten er 880 vestigingen komen. Daarvoor werd flink wat geld geleend.

Miniatuurvoorbeeld
Lees ook:

Pizza's in verschillende maten: 'Als je een grote portie neemt, eet je meer'

Domino's kwam zonder geld te zitten en liep achter met het betalen van rente en aflossing op leningen, schrijft persbureau Bloomberg. In april had de rechtbank van Milaan Domino's in Italië al voor 90 dagen bescherming tegen schuldeisers verleend.

De website van Domino's Pizza in Italië is nog wel in de lucht, maar bij de vestigingen staat dat ze zijn gesloten van zondag tot en met zaterdag.

RTL Z First Nieuwsbrief

Schrijf je in voor de Z First nieuwsbrief

Wil jij elke ochtend als eerste op de hoogte zijn van wat er speelt op economisch gebied? Schrijf je dan nu in voor de Z First nieuwsbrief

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore