Ondernemen

Moet ik hier een kroeg beginnen? KvK helpt ondernemers met tooltje

21 februari 2017 12:15 Aangepast: 28 juli 2017 20:30
Een terras in Amsterdam. Beeld © ANP

Een bedrijf starten begint natuurlijk bij een goed idee, maar voor je slagingskansen is het ook wel fijn als je iets over de markt om je heen weet. Voor een tientje kun je nu bij Kamer van Koophandel een berg aan info krijgen.

De locatiescan maakt gebruik van informatie uit de databases van de KvK en van het CBS. De bedoeling is dat je als (potentiële) ondernemer makkelijker een goede vestigingsplaats kunt vinden met de scan. De gegevens over de bevolking worden geleverd door het CBS, de bedrijfsgegevens komen van de KvK.

Kroeg in de grachtengordel

Wij stelden ons voor dat we een kroeg wilden beginnen in de grachtengordel in Amsterdam en namen de proef op de som.

Het rapport geeft een duidelijk overzicht van een aantal belangrijke gegevens. Zo zie je hoeveel inwoners (dus mogelijke klanten) er in de buurt wonen en wat de man-vrouwverdeling is. Ook handig (zeker voor onze kroeg), je kunt ook checken hoe oud de mensen in de buurt zijn.

Thumbnail

En zo ziet dat er dan uit. Beeld: KvK

Zo blijkt dat er bovengemiddeld veel 25 tot 44-jarigen wonen in onze buurt. 38,6 procent valt in die categorie, het landelijk gemiddelde is 24,8 procent. Slechts 11,3 procent is tussen de 15 en 24 jaar. Dat kan bijvoorbeeld een reden zijn om je te richten op een yuppenkroeg in plaats van een tent voor de jeugd.

Maar niet te vroeg gejuicht. Uit het overzicht blijkt namelijk ook dat ruim de helft van onze buurt een laag inkomen heeft. Dus hoeveel kunnen we aan ze verdienen?

Wat doet de concurrentie?

Maar minstens zo belangrijk als gegevens over de buurt zijn gegevens over je concurrenten: je ziet hoeveel vergelijkbare zaken er al in de buurt zitten, hoeveel er het afgelopen jaar zijn opgericht en hoeveel er weer zijn verdwenen. Dat kan helpen bij het inschatten van je kansen.

Tot 1 mei kun je nog gratis een scan laten uitvoeren. Daarna kost het je een tientje per buurtanalyse. 

Altijd weten wat er speelt?
Download de gratis RTL Nieuws-app en blijf op de hoogte.

Playstore Appstore

Dit is een artikel van