Gingen veel woonwinkels en bouwmarkten in tijden van de pandemie nog als een speer, intussen lijkt het tij gekeerd. Het leven is duur en daarmee ebt onze koopwoede langzaam weg. Tuinmeubels, bedden, luxe barbecues: de grote aankopen laten we liever even zitten.
"Onze sector heeft twee hele mooie coronajaren gehad, maar het tij is behoorlijk gekeerd", zegt Ad Geerts, eigenaar van het Brabantse Agri Bouwmarkt tegen RTL Z. Hij runt wat hij noemt een dorpswinkel van duizend vierkante meter in Kerkwijk, waar onder meer gereedschap en diervoeding wordt verkocht.
Inflatie hakt erin
Groeide de omzet tijdens de pandemie nog flink, inmiddels loopt het behoorlijk terug. Net als het aantal klanten. En vergeet dat personeelstekort niet. "Er zijn nauwelijks mensen te vinden", zegt Geerts.
Maar er is meer aan de hand, zegt de ondernemer. Oorlog, inflatie. "Klanten klagen over de dure boodschappen." We kopen nog wel, maar minder en met oog voor de kleintjes, zegt de ondernemer. Dat was tijdens de coronacrisis, toen er recordomzetten werden geboekt, nog wel anders.

Plantje gaat nog wel
Konijnenvoer of een plantje, dat gaat nog wel. Maar dure spullen liever even niet. "Elektrisch gereedschap, tuinmachines of vijverpompen," ze blijven voor nu even liggen, zegt Geerts. Hij kan het lijden na die mooie jaren. "Maar het wordt een zware tijd voor de sector", voorspelt hij.
Ook al is er uitverkoop, de consument is terughoudend. En dat merken bedrijven zoals Agri Bouwmarkt en andere woon- en kluswinkels. Inflatie, stijgende rente: "Het is nu al een probleem", zei Harm-Jan Stoter vertrekkend ceo van Intergamma, moederbedrijf van Gamma en Karwei, in een afscheidsinterview op BNR. Consumenten maken zich zorgen en kijken nauwlettend naar hun portemonnee.
'Consument denkt niet aan klussen'
Het bedrijf wil desgevraagd geen verdere uitspraken doen over de verwachtingen ten aanzien van de markt of wat dat betekent voor de omzetten, zo laat een woordvoerder weten.
Een woordvoerder van Praxis zegt wél te merken dat consumenten voorzichtiger zijn, vooral bij de grotere aankopen zoals tuinmeubelen. "We hebben het idee dat consumenten op dit moment meer bezig zijn met vakanties en horeca dan met andere zaken, zoals klussen", zegt een woordvoerder van het bedrijf. Wel denkt Praxis dat het koopgedrag na de zomer 'normaliseert'.
Schrikken bij de kassa
Meubels, bankstellen, bedden of een luxe barbecue, vooral de duurdere spullen en alles rondom huis, tuin en keuken moeten er de laatste weken aan geloven, zegt Olaf Zwijnenburg retailspecialist bij Rabobank. "Consumenten zijn serieus voorzichtig", zegt hij. Oftewel: we kopen er een stuk minder van.
Het is namelijk al schrikken bij de kassa van de supermarkt en aan de pomp. In juni betaalden we ruim 10 procent meer voor onze boodschappen dan een jaar eerder en dat is bijna een halve eeuw geleden, zo zegt het Centraal Bureau voor de statistiek (CBS).
Het consumentenvertrouwen is historisch laag en we zijn minder bereid om te kopen. En dat merken veel retailbedrijven, zegt Zwijnenburg.

'Geld gaat naar horeca'
Het speelt vooral bij non-food retailbedrijven en producten uit het duurdere segment. Tijdens de pandemie zaten we veel thuis en ging een groot deel van ons budget op aan wonen en klussen. "Nu geven we het liever uit aan horeca en aan vakanties", zegt Zwijnenburg.
Het is volgens de retailkenner niet zo dat we niks meer uitgeven. "Maar vervang je nu die oude bank of wacht je nog even af wat de energierekening gaat doen?" We neigen naar het laatste.
Meer sale
Voor sommige winkeliers betekent dat minder omzet, terwijl ze juist ook grotere voorraden hadden aangelegd. Dat gebeurde onder invloed van de pandemie, en verstoringen in de toeleveringsketen. Veel producten kunnen bedrijven doorschuiven naar een volgend seizoen, zegt Zwijnenburg.
Nog meer sale is ook een optie: hogere kortingen of desnoods verkopen tegen kostprijs? "Dat zien we nu nog niet", aldus de kenner. Veel bouwmarkten en woonzaken hebben wel wat vet op de botten. "Maar denk niet dat je er met twee goede jaren bent."