Ga naar de inhoud
Nieuwe stap in strijd

Zzp'ers dagvaarden staat om 'oneerlijke coronasteun'

zzp'ers Beeld © ANP

De Werkvereniging, een lobbyclub voor onder meer zzp'ers, heeft de staat namens een groep zelfstandigen gedagvaard. Ze vinden dat de coronasteun oneerlijk is verdeeld, ten nadele van zzp’ers, en hopen op compensatie.

Terwijl werknemers eind vorig jaar nog eens de garantie kregen op een normaal salaris via de verlengde NOW-regeling (Noodmaatregel Overbrugging Werkgelegenheid), moesten zzp'ers het doen met de bijstand en dus een veel lager inkomen. Daarmee werden zzp'ers onevenredig hard getroffen, vindt de Werkvereniging. 

Zelfstandigen zijn gediscrimineerd, zo vindt de Werkvereniging, die al een een aantal maanden een juridische strijd voert. De dagvaarding is een nieuwe stap in het proces, vertelt directeur Roos Wouters. "We willen graag horen of een rechter ons gelijk geeft", zegt ze tegen RTL Z. Eerder werd de staat al officieel aangeklaagd.

Zzp-club
Lees ook:
Zzp-club klaagt staat aan om 'oneerlijke' verdeling coronasteun

Gang naar de rechter

Met de dagvaarding begint de gang naar de rechter. Die dagvaarding werd namens vier zzp'ers gedaan, zij dienen als voorbeeld voor de veel grotere groep die erachter schuilt, zegt de directeur die de belangen van onder meer jonge zzp'ers en die in de zorg behartigt. 

De staat had gelijkwaardige steun moeten bieden, want de gevolgen van de pandemie zijn niet als normaal ondernemersrisico aan te merken, vindt Wouters. "Door dit na te laten, heeft de staat in de eerste plaats in strijd met het gelijkheidsbeginsel gehandeld", zegt ze.

Halen de zzp'ers hun gelijk, dan rekent de club er op dat het beleid voor de toekomst wordt rechtgetrokken. Is er sprake van onrechtmatig handelen dan is de weg bovendien vrij voor schadeclaims. Komt het zo ver, dan gaat dat mogelijk collectief gebeuren, zegt Wouters.

Zzp'er
Lees ook:
Zzp'er krijgt het zwaar onder nieuw kabinet

Culturele sector wil geld zien

De Kunstenbond deed namens freelancers in de culturele sector deze week ook een duit in het zakje. Namens een groep creatieven werd de staat gesommeerd tot compensatie van de schade. Komt er binnen vier weken geen voorstel, dan volgt eveneens een rechtszaak.

Volgens de bond loopt het aantal gedupeerden in de kunstensector in de tienduizenden en komt de schade op 1,6 miljard euro uit. Wouters durft er namens haar belangenvereniging geen getallen op te plakken. "We weten alleen dat het beleid rampzalig heeft uitgepakt voor een grote groep mensen", zegt ze.

Rijk spreekt tegen

Het rijk zelf kon tot dusverre nog niet reageren op de inhoud, dan wel het ontvangen van de dagvaarding, maar is wel bekend met de zaak, zo laat een woordvoerder van het ministerie van Sociale Zaken en Werkgelegenheid weten. Bij monde van een advocaat zijn de aanklachten bovendien eerder tegengesproken en heeft de overheid laten weten niet in te gaan op de eisen.

Nieuwe
Lees ook:
Nieuwe ronde steun in aantocht, zzp'er valt 'onterecht' buiten de boot