Ga naar de inhoud
Van onze partner Rabobank

Eindelijk een duurzame en veilige manier om batterijen te recyclen

Team Core tijdens de uitreiking van de Rabo Duurzame Innovatieprijs Beeld © Rabobank

Vorige maand ontving het studententeam Team Core de Rabo Duurzame Innovatieprijs (RDI) in de categorie Circulair Ondernemen. Wat doet Team Core precies? Wat maakt hun innovatie uniek? En welk probleem lossen ze hiermee op?

"Deze innovatie draagt bij aan de hele energietransitie omdat hierin veel behoefte is aan kritische materialen voor opslag, denk bijvoorbeeld aan de medische sector", aldus jurylid Pepijn Duijvestein van New Energy. Mooie woorden voor het studententeam Core van de TU Eindhoven, die Dirk van Meer met een grote glimlach in ontvangst neemt.

Veiliger en duurzamer

Het team ontwikkelde een manier om batterijen duurzaam en veilig te kunnen recyclen, door ze onder water te versnipperen en zo de kans op  batterijbranden tot een minimum te verkleinen. Dit maakt her hergebruiken van batterijen dus veiliger, maar ook duurzamer. Van Meer: "Door batterijen op deze manier te recyclen hoeven we mindere materialen uit landen als Congo te halen en belanden er minder materialen in de natuur."

Studenten

Dat het team uit studenten bestaat is volgens jurylid van Duijvestein alleen maar een voordeel: "Het team achter een innovatie is minsten zo belangrijk als de innovatie zelf en bij Core zien we duidelijk dat dit echte probleem-oplossers zijn die niet in beperkingen denken."  Ook Van Meer ziet dit als een kracht: "Doordat we nog studeren hebben we volop toegang tot universiteiten, onderzoek en de nieuwste ontwikkelingen."

Bekijk het interview met founder Van Meer en jurylid Duijvesteijn onderstaand:

Dit is een artikel van