Ga naar de inhoud
Toeristen bang voor oorlog

Nederlandse campings in het oosten van EU kampen met lege velden

Rob en Janneke Hermus bij het zwembad op hun camping in Polen. Beeld © Camping de Kleine stad

We boeken weer volop vakanties naar het buitenland, maar Nederlandse ondernemers in Oost-Europa die vakantiehuizen verhuren of een camping hebben, profiteren daar nog helemaal niet van. "De camping is nu gewoon leeg, terwijl er normaal rond deze tijd van het jaar tussen de 40 en 50 mensen zijn."

Hij heeft met zijn vrouw Janneke camping de Kleine Stad (Małe Miasto in het Pools) in het dorpje Nowe Miasto nad Warta in Polen.

Voor de zomer ziet het er niet veel beter uit. Normaal gesproken zijn er voor die periode al reserveringen en veel aanvragen voor de huur van de blokhut of (sta)caravans, maar nu is dat bijna nul, zegt Hermus. En voor het najaar zijn er nog helemaal geen vakantiegangers die een plaats hebben gereserveerd.

'De helft minder dan vóór corona'

Ook Robert Schutrups, mede-eigenaar van Camping Eldorado in Gilau in Roemenië, ziet dat er nog weinig toeristen zijn. "Het aantal boekingen is vergelijkbaar met vorig jaar, toen het door corona rustig was. Maar het is zo'n beetje de helft minder dan in 2019, dus voor corona", zegt hij.

Reiskoepel
Lees ook:
Reiskoepel ANVR sleept Schiphol voor de rechter vanwege chaos

De verhuur van vakantiehuizen in Hongarije loopt ook al niet lekker, merken Karin de Ruijter en Edwin Bierling die met Hungariahuizen bemiddelen bij de verhuur. We zitten nu op ongeveer een derde van het aantal boekingen in vergelijking met de periode voor corona, zegt De Ruijter.

Russische inval in Oekraïne

De Ruijter, Hermus en Schutrups wijten de verminderde belangstelling aan de oorlog in Oekraïne. "Veel mensen boeken in januari hun vakantie, maar dat gebeurde nu bijna niet vanwege corona. En op het moment dat de coronabeperkingen minder werden, in februari, brak de oorlog in de Oekraïne uit. Onzekerheid zorgt er meestal voor dat mensen afwachten", aldus De Ruijter.

Nederlandse
Lees ook:
Nederlandse ondernemers in buitenland: last van duurdere vliegtickets

Sommige gasten waarvan de boekingen vanwege corona zijn doorgeschoven zeggen nu dat ze liever niet komen vanwege de situatie in Oekraïne, zegt zij.

'Genoeg benzine in de tank'

Ook Schutrups heeft te maken met reserveringen die worden afgezegd en ook daarbij wijzen gasten naar de oorlog in Oekraïne. "Vakantiegangers zijn er enorm mee bezig. We hadden Nederlandse gasten, maar ze zeiden wel dat ze altijd genoeg brandstof in de tank van hun auto hadden zitten, dan konden ze snel weer Polen uit", zegt Hermus.

Hij merkt ook dat vakantiegangers liever niet geconfronteerd worden met vluchtelingen uit Oekraïne. "Maar de meeste vluchtelingen zitten in grote steden en je kunt aan mensen niet zien dat het vluchtelingen uit Oekraïne zijn."

Niet vlakbij de grens

"Mensen hebben vaak geen idee van afstanden", zegt De Ruijter. "Omdat Hongarije grenst aan Oekraïne lijkt dat dichtbij. Aan het begin van de oorlog vielen er bommen op Lviv, in het westen van Oekraïne, maar die stad is, afhankelijk van waar je in Hongarije zit, 350 tot 600 kilometer ver", aldus De Ruijter.

Ook Hermus merkt dat toeristen denken dat hij hij in de buurt van Oekraïne zit. Maar zijn camping ligt hemelsbreed circa 400 kilometer van de grens, dat is vergelijkbaar met de afstand van Amsterdam naar Parijs.

Hotelkamers
Lees ook:
Hotelkamers nog niet allemaal vol, wel stukken duurder

Verder zijn zowel Polen, als Hongarije en Roemenië, in tegenstelling tot Oekraïne, lid van de EU en de NAVO. Rusland zal die landen dan ook niet aanvallen, denken De Ruijter en Schutrups.

'Laatste vet op de botten'

Het gebrek aan boekingen hakt er wel in. "Je maakt je grote zorgen, we kunnen het dit seizoen misschien nog wel uitzingen, maar het is wel het laatste vet dat we op de botten hebben", zegt Hermus.

Voor Schutrups ligt dat gelukkig wat anders. Zijn vader heeft de camping ooit gekocht. "Het is een uit de hand gelopen hobby, we hoeven er niet van te leven", zegt hij.

Vol spanning bij incheckbalie: 'Hopelijk gaat het door na twee jaar wachten'

01:46
Dit is een artikel van